AKTUELNO

Poslušajte sledeće savete ako vas često muči ovaj problem.

Ako ste žena, velika je verovatnoća da ste u nekom trenutku svog života imali infekciju urinarnog trakta. U stvari, 10 do 20 % svih žena ima neku vrstu urinarnih tegoba najmanje jednom godišnje. Ovo može biti samo blaga nelagodnost prilikom mokrenja, povećana učestalost u mokrenju, ali se može javiti i snažan bol sa prisustvom krvi u urinu.

Infekcije urinarnog trakta se mogu podeliti na dve glavne grupe:

Nekomplikovane urinarne infekcije

To su one urinarne infekcije koje traju manje od nedelju dana, bez temperature. Javljaju se kod inače zdravih osoba, obično mladih, seksualno aktivnih žena. Korišćenje spermicida i hormonske kontracepcije povećava rizik od infekcija. Zbog dejstva hormona trudnice i žene u postmenopauzi takođe imaju veći rizik za razvoj infekcija urinarnog trakta.

Komplikovane urinarne infekcije

To su urinarne infekcije koje su uglavnom povezane sa nekim drugim bolestima ili stanjima koja povećavaju rizik od infekcije. Osobe koje nose kateter, dijabetičari, starije osobe, kao i pacijenti koji su imali neku bolničku infekciju spadaju u rizičnu grupu.

Često se dešava da je osoba sklona ponavljanju infekcija završi na antibioticima, čak i nekoliko puta godišnje. Zbog toga se situacija dodatno komplikuje i otvara se prostor za razvoj nekih drugih infekcija. Antibiotici će pored loših eliminisati i deo dobrih bakterija koje nam pomažu da infekciju držimo na odstojanju. Dobre i loše bakterije u našem urinarnom traktu su kao dve vojske koje se bore međusobno. Kada uzmemo antibiotik, otvara se mogućnost da loše bakterije i drugi uzročnici bolesti poput kandide i virusa napreduju, jer je broj dobrih bakterija u urinarnom traktu značajno smanjen.

Foto: Promo

Kako sprečiti hronične urinarne infekcije?

Bez obzira da li ste imali jednu ili više infekcija urinarnog trakta uvek treba da imate isti cilj – da sprečite pojavu nove infekcije.

• Prva stvar koja se savetuje je pravilno održavanje lične higijene.

• Obezbedite podršku imunitetu kako bi se pojačala unutrašnja odbrana od infekcije.

• Obnovite vaginalnu i floru bešike – Preporučuje se uzimanje kvalitetnih probiotika posebno tokom terapije antibioticima. Oni će pomoći da se održi ravnoteža crevne flore i očuva imunitet urinarnog trakta.

• Sprečite mogućnost da se loše bakterije zakače za zid sluzokože urinarnog trakta, prošire i izazovu infekciju. Preporučuje se upotreba prirodnih preparata celog ploda brusnice koji mogu pomoći da se spreči vezivanje bakerija za zidove urinarnog trakta

• Povećajte protok urina unosom dodatne količine tečnosti. Savetuje se unos minimum 2 litre tečnosti tokom dana. Unos C vitamina takođe može pomoći.

• Dodatno se savetuje da smanjite unos alkohola, čokolade, kafe i šećera. Ova hrana može iritirati bešiku i oslabiti vaš imuni sistem.

Autor: Pink.rs

#urinarne infekcije