AKTUELNO

Naši stari su obožavali liker od zelenih oraha. Dobro su znali da je on delotvorniji od mnogih lekova. Orasi leče najrazličitija obolenja, a izuzetno pomažu za probleme štitne žlezde, grla, respiratornih puteva kao i bronhitisa ali i za ojačavanje imuniteta.

Narodna medicina preporučuje orahovaču za lečenje anemije, ali i kao prvu pomoć kod stomačnih tegoba i za ubrzavanje probave. 

Nezreli plodovi oraha, čija je sredina još uvek mekana, a ljuska još nije otvrdnula, bogati su vitaminom C i jodom. Upravo jod pomaže kod oslabljenog rada štitne žlezde, odnosno hipotireoze.Takođe, liker pomaže kod dijareje, zatvora, žgaravice, nadutosti, čak i grčeva i želudačnih infekcija.

Foto: Unsplash.com

Priprema likera

Sastojci: 12 mladih, zelenih oraha, 40 dkg šećera (možete koristiti i med), 1 litra domaće rakije (šljivovica, lozovača)

Prema želji možete dodati 4 karanfilića ili 4 zrna kafe, limun ili narandžu, u odnosu na to kakvu dodatnu aromu želite.

Foto: Unsplash.com

Orahe prvo dobro operite i prosušite krpom. One manje samo zarežite, a veće prerežite na polovine. Limun ili narandžu operite i izrežite na kolutove. U većoj staklenoj posudi (dunst boci), koju možete dobro da zatvorite, pomešajte rakiju i šećer (med), dok se ne rastopi. Dodajte orahe, limun, narandžu, karanfilić/kafu i još jednom dobro promešajte.

Dobro zatvorite bocu i držite je na suncu 40 dana. Svakodnevno je malo protresite, ali bez otvaranja. Nakon 40 dana liker procedite kroz gazu, prelijte u običnu bocu i držite na tamnom i hladnom mestu.

Autor: Pink.rs

#Orahovača

#Rakija