AKTUELNO

Imaju labav stav prema neveri, manje se brinu o svojim vezama i na kraju varaju.

Muškarci sa dubokim glasovima verovatno će lakše privući drugu osobu, ali takođe je verovatnije da će prevariti u vezi, a to je zbog visokog nivoa testosterona, pokazalo je istraživanje.

Istraživači sa kineskog univerziteta zabeležili su glasove 88 muškaraca i 128 žena, a zatim su od njih zatražili da ispune obrazac za procenu stava prema prevari.

Žene često privlače muškarci sa niskim, bogatim glasovima jer su povezani s visokim nivoom testosterona što, u evolucijskom smislu, sugeriše da će muškarac biti dobar partner za stvaranje zdrave dece, kako objašnjava tim istraživača.

Međutim, muškarci s višim nivoom testosterona takođe imaju labav stav prema neveri, manje se brinu o svojim vezama i na kraju varaju.

Svi dobrovoljci bili su mladi studenti uzrasta od 18 do 25 godina, heteroseksualci, nepušači i dobrog zdravlja kad su im snimali glas. Nakon što su zamoljeni da pročitaju popis reči, njihovi snimci glasa su analizirani na različitim vrstama frekvencije i visinama na koje utiču brojni faktori, uključujući oblik usta, grkljan i nivo testosterona.

Zatim su polagali psihološki test sa pitanjima o njihovom stavu prema vernosti i vezama, poput onoga što osećaju zbog varanja partnera. Muškarci dubljeg glasa manje su bili predani svojim vezama i verovatnije je da su bili neverni.

Testosteron je ključni faktor vernosti!

- Testosteron i karakteristike zavisne od testosterona mogu biti pouzdani pokazatelji stanja ili ponašanja muškaraca u vezi - napisali su.

- Muškarci sa višim nivoom testosterona, a time i sa nižim glasovima, mogu imati više afera ili manje predanosti u svojoj romantičnoj vezi.

- Dublji glas takođe bi mogao biti deo problema jer ih čini privlačnijim ženama što im povećava priliku za seksualne susrete izvan njihove vlastite romantične veze - dodao je tim.

Muškarci sa najdubljim glasovima verovatnije su učestvovali u prevari i prijavili su nižu predanost vezi u poređenju sa onima sa većom visinom tona i učestalošću.

Ali nisu samo muškarci dubokih glasova prijavili opušteniji stav prema vernosti - žene takođe smatraju da su muškarci dubljeg glasa više neverni. LJudi sa nižim nivoom testosterona možda će bolje čitati tuđe osećaje što dovodi do povećanog nivoa predanosti u odnosima, kažu autori.

#Ljubav