AKTUELNO

Kupili ste povoljno na pijaci koren đumbira i sada je pred vama pitanje kako da ga čuvate?

Svež koren đumbira možete čuvati u donjem delu frižidera oko 5 dana, jedino što je potrebno pre toga da ga ne ljuštite. Ukoliko smatrate da konzumirate ubrzo koren đumbira, možete ga osušiti.

Sušeni đumbir se pravi veoma lako. Koren oljuštite, isecite na tanke kriške i sušite oko 120 minuta u rerni, ugrejanoj na 50 stepeni. Nakon što se ohlade kriške đumbira čuvajte ga u hermeitčki zatvorenim teglama.

Od svežeg korena možete pripremiti ušećereni đumbir, koji takođe dugo vremena može da sačuva ukus i hranljive sastojke. Tanko isečene komade đumbira prelijte šećernim sirupom u odnosu šećer/voda 2:1. Nakon toga smesu kuvajte dok se ne zgusne.

Foto: Unsplash.com

Đumbir ocedite i osupite, nakon toga možete da ga čuvate u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

Možete čuvati tanko isečene korene đumbira u belom vinu u frižideru nekoliko nedelja.

Đumbir možete čuvati u zamrzivaču, gde može da stoji osam meseci. Dobro je da zamrznete male komade đumbira, da biste mogli kad god želite da pripremite čaj od đumbira ili krompir sa đumbirom i belim lukom, da ne vadite ceo koren, nego sako koliko vam je potrebno.

#koren

#Đumbir