AKTUELNO

Koje piće je najbolje za početak dana? Neki su čuli da se preporučuje šoljica tople vode s limunom, drugi odmah posežu za kafom.

Nutricionisti su za HuffPost otkrili šta oni prvo piju ujutro i zašto bi trebalo da sledite njihov primer.

Pijte vodu, čak i ako niste žedni

Većina stručnjaka odlučna je oko toga da je najbolji jutarnji napitak obična voda. Upravo je to ono što je telu potrebno da se rehidrira nakon noćnog sna.

„Ujutro ne morate da nužno osetite žeđ, ali ispijanje vode je zdravstvena navika kojoj bi trebalo da date prioritet“, kaže za HuffPost nutricionista Viki Šanta Retelni.

Foto: Unsplash.com

Izbegavajte pomodne savete

„Ako volite da dodajete maslac ili kokosovo ulje u kafu, samo napred. Ja nisam fan, a mogu i reći da to definitivno nije zdravo. Nijedna recenzirana studija nije podržala tezu da ispijanje vruće kafe s maslacem pomaže da se sagore kalorije, ali to je danas popularno među ljudima koji slede keto dijetu pa izbegavaju hleb i peciva jer su zabranjeni ugljeni hidrati“, kaže nutricionista Amanda Frankeni.

Frankeni upozorava i da vam možda napici za detoksikaciju deluju primamljivo, ali smatra da im ne treba verovati.

„Naši organi već znaju kako da se reše otrova. Ako ga nahranite, moći će da obave svoj posao“, dodaje.

Energetska pića takođe su kod nekih popularni jutarnji izbor, a stručnjake zabrinjavaju.

„Većina takvih napitaka sadrži puno kofeina pa morate da budete izuzetno oprezni oko unosa kofeina tokom ostatka dana“, ističe nutricionista Ejmi Gorin.

Sokovi su takođe tokom godina stekli lošu reputaciju, ali dijetetičarka Barbara Rus ne vidi ništa loše u tome da povremeno dan započnete ceđenim sokom od narandže.

Foto: Pixabay.com

„Istina je da sok ne sadrži vlakna kao voće, ali svejedno se može ponekad uključiti kao dobar izvor vitamina C“, tvrdi.

Čaj, bilo koje temperature, je zdrav izbor

Ako tražite napitak pun zdravstvenih blagodati, razmislite o tome da čaj postane deo vaše jutarnje rutine.

Dijetetičarka Tobi Smitson, kojoj je s osam godina dijagnostifikovan dijabetes, kaže da svako jutro kuva vrč čaja koji pije ceo dan.

„Istraživanja su dokazala da čaj ima zdravstvene koristi, uključujući prevenciju i lečenje dijabetesa. Čini se da polifenoli u čaju utiču na aktivnost insulina, a ostale prednosti su poboljšana osetljivost na insulin, održavanje zdravog krvnog pritiska, smanjenje rizika od srčanih bolesti i smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2“, pojasnila je.

Foto: Pixabay.com

Niko od stručnjaka ne vidi koristi od tople vode s limunom, ali to ni ne obeshrabruju.

„Topla voda umiruje, a limun dodaje ukus citrusa. Moj savet je da ipak radije odaberete zeleni čaj s limunom“, kaže Gorin.

Kafu popijte da pokrenete organizam

Ako želite da obavite veliku nuždu pre odlaska iz kuće, Frankeni se slaže da je kafa dobar izbor.

„Za mene kafa uz vodu čini čuda“, zaključila je.

Važno je šta ćete prvo ujutro popiti

Bez obzira na sve, stručnjaci se slažu da je prvi gutljaj u danu važan.

„Postavlja vas za celi dan. Poslednje što želite je da počnete dan slatkim, visoko prerađenim pićem poput sode ili energetskim pićem koje će vaš sistem preplaviti šećerima“, rekla je Ansel.

A ako se ne možete rešiti navike da dan počnete zašećerenim napitkom, nutricionista Sara Has ima savet.

„Ako dan započnete napitkom punim šećera i smeća, već ste rekli telu da vam nije baš stalo do njega. Ali ako takav napitak zamenite vodom, čajem, kafom ili nečime što ima određene prednosti, poruka koju šaljete svom telu biće potpuno drugačija“, prenosi Index.hr.

#Nutricionista

#Zdravlje