AKTUELNO

Istraživanja su pokazala da dobra hemija nema mnogo veze sa ljubavlju.

Istraživači su za potrebe jedne studije pitali 362 pojedinaca da im objasne šta za njih znači „dobra hemija“ između partnera. Samo 9 odsto ispitanika su je u svom odgovoru asocirali sa ljubavlju, dok je velika većina izjavila da dobra hemija ima više veze sa biološkom reakcijom i uzajamnom požudom.

Helen Fišer, antropološkinja sa Ratgers univerziteta, smatra da ljubav možemo podeliti u tri faze: period požude, period privlačnosti, i period privrženosti. Prva faza nije ništa drugo nego period „dobre hemije“, tokom koga u našem organizmu kolo vode estrogen i androgen, ženski i muški polni hormoni.

Tek kasnije, kada je uticaj hormona manji, dobijamo jasnu predstavu o partneru, a i on o nama. U tim trenucima, mi shvatamo da on/ona nije savršen/a kao što se činilo na početku. To, međutim, ne znači da veza nema budućnost. Tek kada prođe period „dobre hemije“, mi stvarno upoznajemo svog partnera i počinjemo da razmišljamo o stvarima koji su bitne za naš odnos, a da nemaju veze sa sirovom privlačnošću.

Iz tog razloga važno je da ne srljamo u vezi i obećavamo jedno drugom stvari za koje nismo sigurni da li možemo da ih ispunimo. Ako pustimo da se sve odvija svojim tokom, vrlo brzo nakon perioda „dobre hemije“ biće nam jasno da li je osoba s kojom smo u vezi ona prava ili je možda bolje da ne trošimo jedno drugom vreme uzalud.

#Ljubav