AKTUELNO

Istorija kaže da je izvor “Vrujci” uvek bio naseljen. Po narodnom predanju, na tom mestu se nalazio dvor Toplice Milana - pobratima Miloša Obilića, dok je danas Banja Vrujci koja se nalazi u opštini Mionica jedan od banjskih centara u Srbiji.

Zvanično od 1935. godine Banja Vrujci je pretvorena u narodno lečilište. U narodu ovog kraja kruži jedna legenda o postanku banje, za vreme poslednjeg "austrijskog rata", prilikom povlačenja neprijateljske vojske, odvedeni su i svi konji, osim jednog. On je bio toliko slab, iznemogao od bolesti da nije mogao da hoda, pa je ostavljen u blizini termalnih izvora. Izvesno vreme je ležao u blatu, pio vodu sa izvora, ozdravio, olinjala dlaka mu je porasla te se osnažio, oporavio i vratio natrag svom gazdi. Neki su skloni da tvrde da je takvu sudbinu imao upravo konj Aleksandra Markovića - Leke iz Popadića.

Termalne vode u Banji Vrujci imaju temperature od 26 - 28°C, sadrže kalijum, magnezijum i selen. Lekovita voda izbija iz mulja i rastresitog nanosa na prostoru od približno 200 metara dužine i oko 60 metara širine. Izdašnost izvora je 300 litara u sekundi, pa se Vrujci po izdašnosti nalaze na prvom mestu u Srbiji.

Termalna voda je jedina voda koja je već na samom izvoru topla, I takva se I puni, potpuno neprerađena.

LEKOVITA SVOJSTVA VODE

Pićem banjska voda se može koristiti, kao dopunsko terapijsko sredstvo, u lečenju:

Urinarne infekcije

bubrežne kalkuloze i kalkuloze mokraćnih puteva,

kao i hronična oboljenja želuca i dvanaestopalačnog creva.

Kupanjem u terapijske svrhe kao dopunsko sredstvu lečenju

koristi se kod sledećih oboljenja:

neurastenija,

neurotična anksioznost lakšeg stepena,

opsesivno-kompulsivni poremećaji lakšeg stepena,

hipohondrije,

psihosomatske neuroze,

profesionalne neuroze i hipertenzije prvog stepena (bez komplikacije na organima)

Kupanjem u kadama uz dogrevanje temperature vode od 34-37 stepeni, kao dopunsko sretstvo koristi se za lečenje sledećih bolesti:

bolesti lokomotornog aparata,

zapaljenski reumatizam (reumatoidni artritis - faza smirenog zglobnog zapaljenja, Behterevljeva bolest - početni stadijum),

degenerativni reumatizam (artroze, spondiloze),

ekstraartikularni reumatizam (fibroziti, mioziti, panikuliti, tendeniti),

kao i za hronična ginekološka oboljenja (hronični zapaljenski procesi -adneksiti, adneksoparametri i sterilitet - vaginalno orošavanje)

LEKOVITO BLATO

Ovo plemenito blato primenjuje se raznoliko: koristi se na licu mestu, nosi se kucama, ali ga koriste i privatne lekarske ordinacije i centar za rehabilitaciju u Banji Vrujci. Blatom se oblaže telo ili neki delovi. Upotrebljava se u više ili manje razuđenom stanju, i u vidu kupki.

Savremena medicina je razvila bolje i uspešnije metode.

Lekovito blato se u centrima za rehabilitaciju meša i zagreva do 60°C u specijalim kazanima , a potom se, u zavisnosti od oboljenja i pacijenta, temperatura prilagodava za toplo, indiferentno ili hladno blato. Blato se stavlja na oboleli deo tela u vidu obloga na 20 do 45 minuta, posle cega se ispira toplom vodom.

Lekovito blato se sastoji od sitnih, finih cestica koje omogucavaju prisni kontakt se kožom i daje snažno terapijsko dejstvo. Ovaj postupak, pored termickog, ima i hemijsko delovanje na kožu, i na ceo organizam upijanjem hemijskih sastojaka kroz kožu.

Mazanje tela plavičastim blatom, uz sunčanje, pomaže u lečenju raznih reumatskih oboljenja, išijasa, proširenih vena, kožnih bolesti i dr. Primećeno je da kraste i ekcemi nestaju, da se koža podmlađuje, a rane zarastaju.

Po dosadašnjim ispitivanjima, vode spadaju u kategoriju blagih radioaktivnih voda. Utiču na povećanje leukocita u krvi, snižavaju krvni pritisak, deluju na endokrine žlezde (naročito smanjuju aktivnost tiroidne žlezde), takođe na polne žlezde i prednji režanj hipofize.

#Banja Vrujci

#Lifestyle

#Mionica

#Opština Mionica

#Putovanja

<
'