AKTUELNO

Svako zna da crno vino snižava nivo holesterola u krvi, a svoje pozitivno dejstvo ima zbog resveratrola, biljnog sastojka s brojnim pozitivnim utcajima na zdravlje.

Resveratrol je biljni sastojak s antioksidativnim dejstvom, a njegov najvažniji prehrambeni izvori su crno vino, grožđe, određeno bobičasto voće i kikiriki. Važno je naglasiti da je resveratrol uglavnom koncetrisan u pokožici i semenkama grožđa i bobica.

U većini sprovedenih istraživanja koja su proučavala uticaj resveratrola, resveratrol je korišćen kao dodatak ishrani. Ovo su neki od zaključaka istraživanja koji objašnjavaju blagotvorno delovanje resveratrola.

Foto: Pixabay.com

1. Resveratrol može pomoći u smanjenju nivoa krvnog pritiska.

2. Resveratrol ima dobro dejstvo na lipidni profil.

3. Kao moćni antioksidans i protivupalni sastojak, resveratrol pokazuje obećavajuće rezultate u zaštiti moždanih ćelija od oštećenja

4. Istraživanja na životinjama pokazuju da je resveratrol pomogao u razvoju bolje osetljivosti na insulin i borbi protiv pratećih komplikacija dijabetesa. Tako bi u budućnosti osobe s dijabetesom mogle imati koristi od uzimanja resveratrola.

Foto: Pixabay.com

5. Pokazalo se da resveratrol može da smanji bolove u zglobovima zbog čega pokazuje delotvornost i u prevenciji oštećenja hrskavice.

6. Iako su potrebna dodatna klinička istraživanja, rezultati istraživanja na životinjama pokazuju da resveratrol pokazuje obećavajuće rezultate u blokiranju aktivnosti ćelija karcinoma.

#Istraživanje

#Krv

#Vino

#Zdravlje

#kikiriki

'