AKTUELNO

Prilikom ranog ustajanja kako biste stigli da odradite svoj serijal vežbi i da se spremite za posao, veoma lako se smetne s uma – doručak.

Verujte nam na reč, prošli smo kroz to. S druge strane većini ljudi je pomisao na hranu tek nakon što su oči otvorili, poprilično neprivlačna naročito ako imaju u planu jutarnje razgibavanje.

Međutim, prema tvrdnjama nutricionista brojne su prednosti koje vam obezbeđuje doručak pre vežbanja. Bilo da se radi o vežbama istezanja ili trčanju na pokretnoj traci, uz odgovarajući obrok sigurno ćete imati više energije. Ovom prilikom iznosimo vam njihova iskustva, koja će vam u velikoj meri omogućiti da se dobro osećate tokom vežbanja, nakon što ste pojeli zdrav obrok.

Dakle, treba li da doručkujemo pre vežbanja?

Unos pravilno izbalansiranog doručka u velikoj meri će vam obezbediti veći učinak pri vežbanju. S druge strane u velikoj meri zavisi od vaših individualnih potreba, vaše sposobnosti za probavu hrane kao vežbi koje ćete raditi. Takođe važna stavka je i vreme koje imate /ili nemate za doručak posle vežbanja.

Zalihe glukoze su prve koje nestaju u toku noći, što znači da nam je ostalo vrlo malo iste za jutarnje vežbanje. Ukoliko ne podignete nivo glukoze u krvi verovatno ćete se osećati usporeno i brže ćete završiti sa vežbanjem nego što ste imali u planu, ističu nutricionisti. Prvo treba da razmislite o tome koliko dugo ćete vežbati. Užina će vam prijati ako vežbate do 30 min, međutim ako trening obično traje preko 45 min, preporučljivo je da pre istog doručkujete.

Šta je sa konceptom kardio vežbanja?

Verovatno ste čuli za koncept Kardio vežbanja, koji se odnosi na aerobne vežbe bez unosa hrane u organizam pre istih. U nadi da postignu maksimalne rezultate i sagore masnoću mnogi će pokušati sa ovim vidom vežbanja. Međutim masnoća se sporije pretvara u energiju i samim tim bićete umorniji tokom vežbanja.

Šta jesti za doručak kako bi sebi obezbedili dovoljno snage za vežbanje?

Potražite jednostavne ugljene hidrate koji se brzo vare. Osim toga mala količina proteina i masti, daće vam dodatnu energiju.

- Tost sa kikiriki puterom

- Sir sa krekerima

- Smoothie

- Voće

Ukoliko vam je potreban konkretniji obrok to može da bude:

Ovsena kaša

Sendvič sa kikiriki puterom i džemom

Žitarice od celog zrna sa mlekom

-Sendvič sa jajima

#doručak

<
'