AKTUELNO

Ovaj kolač izgleda sjajno, lako se pravi, svi ga obožavaju. Višak slobodnog vremena iskoristite upravo za njegovu pripremu.

Šubarice ili ruske kape su starinski kolač koji se sviđa gotovo svima. Mekan i ukusan, sastoji se od čokolade i kokosa što je svakako jedna od najboljih kombinacija. Zbog svog izgleda, koji je veoma zanimljiv i podseća na popularni ruski odevni predmet, dobio je ime, ali njegov unutrašnj presek takođe je nešto što će vas oduševiti. Zbog svega toga, bacite se na posao!

Sastojci za koru:

4 jaja

250 g brašna

250 g šećera

100 ml vode

100 ml ulja

2 kašičice kakaa

1 prašak za pecivo

Sastojci za fil:

1l mleka

300 g šećera

300 g putera

200 g brašna

1 vanilin šećer

ekstrakt vanile

120 g kokosovog brašna

Sastojci za ukrašavanje:

100 g čokolade

kašičica ulja

Priprema kore:

Odvojite žumanca od belanaca. U žumanca dodajte šećer i mutite dok dok se sastojci ne sjedine, smesa postane svetlo žuta i penasta. U smesu postepeno dodajte ulje i vodu i ponovo mutite kako bi se sve sjedinilo. U posudi sa strane pomešajte brašno s praškom za pecivo i polako dobijenu smesu dodajte u smesu sa žumancima. Promešajte dok se sve ne sjedini. U trećoj posudi umutite belanca dok ne nastane čvrsti sneg.

Pomešajte dobijeni šne sa smesom od žumanaca. Na ovom koraku možete da napravite jednu zajedničku smesu u koju ćete dodati kakao i tako dobiti smesu za tamni biskvit koji ćete potom razdvojiti na dva jednaka dela i staviti u rernu na 200 stepeni na 10 do 15 minuta. Ali, možete pomešati šne i smesu od žumanaca i dobiti spomenutu jednu smesu, koju ipak možete prvo podeliti u dve posude i tako jednu ostaviti žutom, "običnom", a u drugu možete dodati kakao i tako dobiti dve boje kora i zapeći ih. Dok je kora vruća uz pomoć okruglog kalupa ili čaše isecite krugove.

Priprema fila:

U posudu dodajte i dobro promešajte brašno, šećer i vanilin šećer. Odvojite deo hladnog mleka i lagano ga ulivajte u smesu brašna i šećera dok ih mutite mikserom mutite. Mora nastati glatka smesa. Ostatak mleka stavite da se kuva. Mleko ne sme da zakipi, već kada bude toplo, u njega dodajte prethodno napravljenu smesu. Kuvajte 10 minuta uz stalno mešanje i dok se ne zgusne.

Sklonite s vatre i ostavite sa strane. Obavezno prekrijte folijom kako se gornji sloj ne bi stvrdnuo. Krem pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.

U novu posudu dodajte puter i lagano, uz neprestano mućenje mikserom, dodajte do po do fila. Dobijena smesa mora biti veoma glatka. Pred kraj miksanja dodajte ekstrakt vanile po želji.

Ukrašavanje:

U lonac stavi vodu i na nju posudu koja podržava toplinu. Pričekaj da voda zakipi, a zatim malo smanji vatru. Dodaj u nju čokoladu za kuvanje i kašičicu ulja i sačekaj da se otopi. Nakon što dobiješ smesu od čokolade i ulja stavi je sa strane na dva do tri minuta da se malo ohladi. Uzmi kašičicu i zagrabi malo smese pa je stavite na vrh kolačića i razmažite je preko celog kruga. Kolačiće stavite u frižider na sat vremena nakon čega su spremni za posluživanje.

#Recept

<
'