AKTUELNO

Saznajte kako da ne vreme sprečite i sanirate neprijatne bolove u grlu.

Verovatno ste u životu iskusili simptome bola u grlu. Svrab, grebanje i peckanje grla nisu zabava, posebno ako su praćeni drugim simptomima prehlade ili ozbiljnijim virusom. Upala grla može zaista da nam uništi dan. Situacija u našoj zemlji i svetu nas je stavila u situaciju da i nije preporučljivo da za bol u grlu u ovom trenutku odemo kod lekara ako nije praćena mnogo ozbiljnijim simptomima poput otežanog disanja ili nedostatka daha.

U većini slučajeva možete naći olakšanje i sami.

Porazgovarali smo sa prof. dr Milanom Jovanovićem, ORL specijalistom, šta da radimo kada nas boli grlo. Evo nekoliko saveta da se osećate bolje kada osetite bol u grlu:

Slana voda

Slana voda (kod starije dece i odraslih osoba) može da pomogne oko suvog kašlja povezanog sa hladnim i bolnim grlom. Malo soli na vrh kašičice se stavi u pola litra vode i ona se zatim ispija po par gutljaja često kako bi se grlo vlažilo.

Pastile

Pastile su često idealno rešenje za suvo grlo. One povećavaju proizvodnju pljuvačke i pomažu vam omogućavajući telu da potisne viruse gutanjem u želudac gde će biti uništeni želudačnom kiselinom. Izbegavajte davanje pastila maloj deci jer postoji opasnost od gušenja. Sastav pastila je vrlo važan. Propolis pomaže grlu da se izleči od virusa, bakterija i gljivica. Cink u pastilama doprinosi sprečavanju vezivanja virusa za sluznicu grla i podizanju imuniteta, kao i vitamin C. Imaju i dodatni efekat pospešivanja obnavljanja epitela grla.

Med

Topli čaj zaslađen medom može vam pomoći da umirite iritirano grlo. Čaj vas takođe čuva hidriranim, što je još jedan važan korak u lečenju bola u grlu. Pripremite šolju toplog čaja sledeći put kada bol u grlu počne da golica. Izbor zelenog čaja koji ima antibakterijsko dejstvo je dobar, ali bilo koji ukus da vam prija uradiće posao. Med i njegovi proizvodi bi trebalo da budu prvi izbor u smanjenju simptoma oboljenja disajnih puteva kod većine pacijenata, nove su preporuke britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvo (NICE). Med ima još jednu korist kada ste bolesni. Istraživanja pokazuju da je med efikasno sredstvo za suzbijanje kašlja i da deluje isto kao i OTC lekovi protiv kašlja.

Foto: Promo/Propomucil

Hidratacija

Ostati dobro hidriran važan je deo lečenja upale i bolova u grlu. Kada ste dehidrirani, telo ne može proizvesti dovoljno pljuvačke i sluzi da bi vam grlo prirodno bilo podmazano. Ovo će pogoršati otok i upalu grla. Voda je dobar izbor, kao i topli čajevi ili tople supe. Međutim previše topao čaj ili pretopla čorba, mogu zapravo spaliti vaše već osetljivo grlo i pogoršati problem. Izbegavajte kofein i alkohol, koji vas mogu još više osušiti.

Propolis

Međutim, ja svojim pacijentima  uvek savetujem propolis, ističe prof. dr Jovanović. Kod problema sa grlom, propolis je najbolje aplicirati lokalno, odnosno koriste se različiti preparati standardizovanog i prečišćenog propolisa u vidu sprejeva sa dodatkom N-acetilcisteina na koji ne nastaje alergijska reakcija. Može da pomogne i kod afti, i drugih lokalnih upalnih promena na bukalnoj sluzokoži.

Ovlaživač vazduha

Udisanje vlažnog vazduha može pomoći u umirivanju otečenog tkiva u nosu i grlu. Uključite hladan ovlaživač da biste povećali količinu vlage u vašoj sobi. Ovlaživače možete kupiti kod većine prodavaca. A možete ga i improvizovati postavljanjem posude sa vodom na radijator u toku noći. Takođe, možete napuniti veću posudu vrućom vodom, prebaciti peškir preko svoje glave i udisati tako isparenja nekoliko minuta koliko Vam prija. Olakšanje će doći odmah. Sličan efekat ovome ima para u toku tuširanja u tuš kabini.

Podignite glavu tako što ćete u toku spavanja ubaciti dodatni jastuk ili dva ispod glave. Dodatna visina pomoći će vam da lakše dišete i na taj način izbegnete bol i suvo grlo.

Sve ove metode možete primenjivati dok se ne pojave ozbiljniji simtpomi. U slučaju pojave visoke temperature, jako otežanog gutanja i bola u grlu koji ne popušta na analgetike potrebno je ipak da se obratite svom lekaru.

Autor: Pink.rs

#Kašalj

#Zdravlje

<
'