AKTUELNO

Saznajte zašto je cink prvi izbor kod saniranja upala i bolnog grla.

Znaci upale i bola u grlu su najčešće prvi simptomi virusne ili bakterijske infekcije i kod dece i kod odraslih. Javljaju se više puta godišnje. Nekada je to i prvi znak alergijske reakcije. Neprijatan je, praćen bolnim peckanjem u grlu. Remeti uobičajene aktivnosti poput gutanja, govora. Može biti praćena i povišenom temperaturom i malaksalošću, ali i kašljem i sekrecijom iz nosa, posebno kod dece.

Upalu grla prati i otok glasnih žica, pa dolazi do promena boje glasa, promuklosti, privremenog gubitka glasa, ali neretko i uvećanja limfnih žlezda u okruženju. Spoljašnji faktori koji potenciraju ovaj problem su pušenje, boravak u prostorijama sa suvim vazduhom, hemijska isparenja. Upaljena sluzokoža je crvena i otečena, pritiska okolne nerve i zato se javlja bol.

Tradicionalni pristupi lečenju

Tradicionalni lek je “slani čaj”: Pola kafene kašičice soli rastvoriti u šolji zelenog čaja i ispirati grlo. Preporuka je i čaj od cveta kamilice koji deluje antiseptično i smiruje upaljene sluzokože, ali i list žalfije sa antibakterijskim i antivirusnim dejstvom.

Lokalna upotreba sprejeva i pastila koje sadrže propolis može se koristiti u terapiji ovih stanja, ali i u prevenciji. Ovi preparati za lokalnu primenu su efikasniji u koliko sadrže i cink koji je značajan u preveniranju ovih bolnih stanja, jer je prirodni imunostimulator, moćan antioksidans i imunoprotektiv.

Foto: Unsplash.com

A zašto bas cink u prevenciji upale i bola u grlu?

Upaljena sluzokoža je otečena i kao takva pritiska nerve i javlja se bol. Ako smirimo upalu, nestaće i bol, a cink deluje tako što obnavlja oštećen epitel i u grlu i u ustima.

Ukoliko cink niste koristili za jačanje imuniteta, a imate problem sa bolnim grlom, efikasnije će biti, ako tokom prvih 24 sata od početka infekcije koristite pastile sa cinkom sa lokalnim dejstvom koji sprečavaju vezivanje virusa na sluzokožu usta i grla.

Još neke bitne uloge cinka

Postoje brojni radovi koji potvrđuju da se primenom cinka u prevenciji, smanjuje incidenca respiratornih infekcija gornjih disajnih puteva za 50%.

Cink je dobar adstrigens i adsorbens i deo je receptura za kreme, jer brzo smiruje zapaljenje i pomaže epitelizaciju kože.

Na sluzokoži usta i grla, ako se primeni u obliku pastila cink pomaže u smanjenju crvenila, iritacije i otoka. U preveniranju upale grla koristi se zato što učestvuje u radu preko 300 enzima odgovornih za imunitet i pravilno funkcionisanje. Ima antiupalno dejstvo jer se bori protiv virusa i bakterija, a najviše ih ima i najčešće napadaju grlo, zato su i uzrok bolnog grla.

U preparatima koji deluju lokalno na sluzokožu gornjih respiratornih puteva redovnom upotrebom, često je u kombinaciji sa prečišćenim nealergenim propolisom, pomoći ćete u sprečavanju virusne i bakterijske infekcije.

Cink u organizmu vezuje histamin. Ako ga nema dovoljno organizam je sklon alergijskim reakcijama usled dejstva histamina, a manifestuju se curenjem iz nosa, svrabom, osipima na koži i sluzokožama. Cink će sprečiti stvaranje crvenila i ubrzati zarastanje ranica na sluzokoži usta, nosa i kože.

Lokalna primena cinka u obliku pastila za sisanje i topljenje u ustima pomoći će vam u zaštiti od dejstva virusa i bakterija.

Foto: Promo/Abela Pharm

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#cink

<
'