AKTUELNO

Belorusija je jedna od retkih država na Starom kontinentu koja nije donela odluku o karantinu zbog pandemije koronavirusa, niti je svojim građanima rekla da praktikuju socijalno distanciranje.

Iako je pre nekoliko dana zabeležen prvi smrtni slučaj (ukupno 5 sa današnjim danom) uzrokovan ovom ozbiljnom pošašću u toj istočnoj evropskoj zemlji, škole, kafići, restorani i svi ostali ugostiteljski objekti su i dalje otvoreni, javni prevoz vozi po uobičajenom rasporedu, a održavaju se čak i utakmice beloruskog fudbalskog prvenstva.

"Više će ljudi umreti zbog nezaposlenosti i gladi nego zbog koronavirusa," izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na sastanku u Minsku krajem marta ove godine. Poručio je građanima da nastave da rade jer je ekonomija najveći problem.

Iako Svetska zdravstvena organizacija daje konkretne savete za ponašanje u vreme pandemije koronavirusa, predsednik Lukašenko svoje javne nastupe koristi kako bi Beloruse uverio u suprotno.Zamolio je građane "da odlaze u saunu gde temperature dosežu 60 stepeni Celzijusa na kojima virus ne može da preživi", da nakon toga piju votku, ali i da nastave da rade na svojim farmama jer "traktor može sve da izleči".

Uprkos savetima koji nisu utemeljeni u proverenim činjenicama, ali i manjku službenih informacija o stvarnom stanju obolelih u zemlji sa 9,5 miliona stanovnika, Belorusi su odgovore počeli da traže na drugim mestima i da na osnovu njih donose svoje odluke.Privatna škola Stembridž u Minsku, na primer, samoinicijativo je odlučila da uvede onlajn nastavu sa čime su se složili i svi roditelji učenika ove škole.

"Pratimo međunarodnu situaciju i izgleda kao da bi bilo odgovornije da se organizuje učenje na daljinu", Rojtersu je priznala učiteljica Evgenija Guščina

U glavnom beloruskom gradu samoinicijativo su zatvoreni i neki bioskopi, kafići i restorani. Minsk Metro je objavio i kako se smanjio broj korisnika koji se služi njihovim prevozom za četvrtinu.

#Putovanja

'