AKTUELNO

Ukoliko želimo da sačuvamo svoje zdravlje od bilo koje infekcije i od nastanka drugih bolesti, veoma je bitno da vodimo računa o svom imunitetu dugoročno, tokom cele godine, a ne samo u vreme pandemije.

Mr sc. med Tijana Dangubić, endokrinolog i magistar hrane objašnjava da je potrebno osvestiti ljude da zdrav način ishrane, fizička aktivnost, kvalitetan odmor i dobar san postanu njihovi prioriteti u životu.

- I sama pretnja da je bolest blizu, može biti dobar okidač za mnoge koji su se tek sada suočili sa činjenicom da neke hronične zanemarene bolesti mogu postati smrtonosne u kombinaciji sa virusom. Među njima je i gojaznost, koja je glavni pokretač i svih drugih bolesti i poremećaja. Ona sama po sebi stvara hroničnu upalu organizma, pa je tako u osnovi kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, karcinoma ... - kaže doktorka.

Prema njenim rečima, kako bi odbrana bila što adekvatnija, neće pomoći kratkotrajno uzimanje suplemenata u velikim količinama, već uravnotežena ishrana sa dosta povrća, naročito zelenog (brokoli, kelj, kupus, spanać, blitva), ljubičastog (crveni kupus, patlidžan), narandžastog (šargarepa, bundeva) i crvenog, poput crvene paprike.

Foto: Unsplash.com

- Zanemarili smo i konzmuranje fermentisanog povrća, kao što je kiseli kupus koji se u Kini koristi već 2.000 godina u ishrani, a bogat je probioticima koji imaju značajnu ulogu u očuvanju imuniteta. Bitno je uzimanje i razovrsnog voća, naročito bobičastog, poput kupina, malina, borovnica, aronije, koji su puni Ce vitamina i antioksidanasa i u zamrznutom obliku. Važni su i agrumi poput limuna, pomorandže, mandarine, grejpfruta, kumkvata, kivija...

Dobra hidratacija je, smatra govornica Novosti, takođe veoma bitna. Poželjno je da se u vreme virusnih infekcija uzimaju nezaslađeni čajevi koji imaju visok nivo antikosidanasa kao što su zeleni čaj, čajevi od ruzmarina, origana, matičnjaka, nane, čaj od đumbira i mnogi drugi koji imaju protivupalno dejstvo.

Začini, smatra doktorka, mogu poboljšati ukus jelima, ali i pojačati nivo antioksidanasa i zato ih treba dodavati tokom pripremanja obroka, naročito biber u kombinaciji sa kurkumom, čili papriku i cimet.

Izbacite sokove i slatkiše

Potrebno je smanjiti unos crvenog mesa, mesnih prerađevina, punomasnih mlečnih proizvoda i loših masti, a povećati unos ribe, maslinovog ulja, avokada, badema, indijskog oraha i oraha. - Možda je i najbitnije izbaciti iz ishrane sokove, slatkiše i sve namirnice koje imaju proste šećere, a belo brašno zameniti integralnim - kaže dr Dangubić.

#Ishrana

#Zdravlje

#koronavirus

'