AKTUELNO

Oni su pravi skriveni dragulji! Iako nisu visoki kao Nijagarini ili Viktorijini, vodopadi u Srbiji imaju poseban šarm i mogli bi da budu prava turistička atrakcija. Prema dosadašnjim otkrićima imamo ih više od 90, a čak trećina njih je ušuškana u netaknutnoj prirodi na Staroj planini.

1. Kaluđerski skokovi

Otkriven je nedavno i sa 232 m visine zvanično je najviši vodopad u Srbiji. Nalazi se na Staroj planini, u blizini sela Topli Do i ispod vrha Midžor, a zvanično ga je izmerio Dragovan Stojadinović Šule sa svojim timom, u junu 2012. godine.

2. Jelovarnik

Nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara. Visok je 71 m i smešten je u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora. Iako je lokalno stanovništvo znalo za njega još ranije, geolozi su ga otkrili tek 1998. Proglašen je za prirodni rezervat zajedno sa okolnom florom i faunom.

3. Pilj

Na Staroj planini, na oko četiri kilometra južno od sela Topli Do, smešten u nepristupačnoj šumi ispod vrha Pilj, krije se i istoimeni vodopad. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.450 m, a vodopad je visok 64 m. Sastoji se iz dve kaskade Gornji Pilj i Donji Pilj, a na dnu se formira veliki vrtlog. Zimi se vodopad zaledi i pretvori u ledene kaskade, koje su veliki izazov za alpiniste.

4. Čungulj

Vodopad Čungulj ili Čunguljski skok se nalazi na Toplodolskoj reci, takođe na Staroj planini, na nadmorskoj visini od oko 1.400 m. Visok je 40 m, ali je okružen gustom šumom i teško je dostupan.

5. Bigar

Odseci vodopada Bigar nastali su taloženjem istoimenog lakog rupičastog kamena (bigar), a preko nekoliko odseka, odnosno stepenica, prelivaju se slapovi vode. Ovaj vodopad takođe je neobičan jer se uzvodno od njega nalazi još jedna prirodna atrakcija koju čini više manjih vodopada u koritu reke i tri jezerceta sa bistrom vodom. Vodopad je visok 35 m i nalazi se na Staroj planini na oko 450 m nadmorske visine.

#Srbija

#vodopadi

'