AKTUELNO

Prve rezultate možete da očekujete za mesec dana.

Narušeni hormonalni balans jedan je od najčešćih uzroka problema sa jajnicima, neurednim ciklusom, sterilitetom... Da bi se povratio njihov sklad od pomoći mogu da budu fizičke vežbe. Praksa je pokazala da one angažuju mišiće karlice i povećaju protok krvi, čime se poboljšava rad jajnika i ojačava materica.

Pomažu i u slučajevima neprohodnosti jajovoda tako što ih otvaraju, a takođe su korisne i za umanjenje mioma i cisti, čestih uzročnika neplodnosti.

Ustanovljeno je i da ove vežbe obezbeđuju optimalnu debljinu endometrijuma, što je uslov da se oplodi jajna ćelija. Istovremeno, predupređuju menstrualne grčeve i PMS, skraćuju vreme menstrualnog krvarenja, otklanjaju priraslice i ublažavaju simptome menopauze.

Predložene vežbe radite dva do tri puta nedeljno po pola sata. Prve rezultate možete da očekujete za mesec dana.

RAJSKA PTICA

Sastavite noge i spustite se u polučučanj. Gornji deo tela nagnite napred tako da se kolena i grudi dodiruju. Savijte ruke u laktovima. Laktove privucite uz struk, a šake do ramena. Raširite ruke, kičma je paralelna sa podom, a istovremeno desnu nogu ispružite u desnu stranu tako da prednjim delom stopala lupnete o pod. Vratite se u početni položaj i stegnite mišiće donjeg dela stomaka i mišiće zadnjice. Zatim vežbu ponovite i sa levom nogom.

Foto: Pixabay.com

MALI STEP

Sastavite noge i spustite se u polučučanj. Ispružite desnu nogu napred, ali tako da obe butine budu u istoj ravni. Stopala su čvrsto na zemlji, gornji deo tela malo nagnut napred, kičma je prava, a ruke su pored tela. Podižite petu desne noge, uz savijanje u kolenu, karlicu gurajte napred.

Stegnite donji deo stomaka, zaoblite leđa, a ruke savijte u laktovima i čvrsto priljubite uz telo, šake neka se dodiruju ispred grudi. Spustite petu na pod, butina desne noge treba da je u ravni sa butinom leve, ispravite leđa, ali ostanite malo nagnuti ka napred, i spustite ruke pored tela. Kontinuirano ponavljajte pokrete. Posle 35 sekundi, promenite nogu i ponovite vežbu.

PRETKLON I OTKLON

Zauzmite stojeći stav, stopala su u malom raskoraku. Savijte kolena, podvucite karlicu, a ruke savijte u laktovima, stegnite pesnice i privucite ih do ramena. Brzim pokretom uradite duboki naklon, nagnite se na savijene butine da glava visi između nogu i obe ruke istovremeno podižite pored tela uvis.

Foto: Pixabay.com

Ispravite se, zabacite glavu unazad. Ponovite pretklon pet puta, nakon toga jedno ispravljanje trupa i jedan pretklon, jedno ispravljanje trupa i pretklon 20 puta, jedno ispravljanje trupa jedan pretklon, jedno ispravljanje trupa 10 puta pretklon.

TIK-TAK

Sedite na pod sa ispruženim i rastavljenim nogama. Stopala okrenite ka unutra, da se palčevi skoro dodiruju. Leđa ispravite, a dlanove položite blizu kukova, oslanjajući se na opružene ruke. Podižite desnu nogu šest puta (stopala su sve vreme okrenuta ka unutra). Nakon toga podignite desnu nogu uvis i držite je u vazduhu dok izbrojite do šest. Spustite nogu. Ponovite ceo niz tri puta. Zatim promenite nogu, odnosno uradite prethodne pokrete levom nogom.

ZAMAHIVANJE NOGAMA

Zauzmite stojeći stav sa ispruženim rukama u visini ramena, dlanova okrenutih nadole. Levom nogom zamahnite uvis prema desnom dlanu, pa ukrstite levu nogu preko desne, i spustite levo stopalo na pod. U sledećem pokretu desnom nogom zamahnite prema levom dlanu, ukrstite desnu nogu preko leve i sputstie desno stopalo na pod. Nastavite vežbu hodam napred-nazad ukrštajući noge, pola minuta.

#Hormoni

#Trening

#Zdravlje

'