AKTUELNO

Vodopadi u Srbiji najčešće su skriveni negde u netaknutoj prirodi, a najlepši su u proleće kada se topi sneg, pa se niz njih slivaju velike količine vode.

Iako možda nisu visoki nekoliko stotina metara, ušuškani u netaknutu prirodu, vodopadi Srbije imaju poseban šarm.Sami po sebi, vodopadi izazivaju divljenje i radoznalost.

Voda koja traži svoj put igra se sa zemljom i kamenom i izbija i na najnepristupačnijim mestima, oduvek je mamila, kako lokalno stanovništvo, tako i istraživače, ali i turiste.

1. Kaluđerski skokovi

Vodopad Kaluđerski skokovi nedavno je otkriven, a zvanično ga je izmerio Dragovan Stojadinović Šule, sa svojim timom, u junu 2012. godine. Ovaj vodopad, visok 232 metra, zvanično je najviši u Srbiji, a nalazi se na Staroj planini u blizini sela Topli Do i ispod vrha Midžor.

2. Jelovarnik

Na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, na nadmorskoj visini od oko 1.116 metara nalazi se istoimeni vodopad visine 71 metar. Smešten je u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora, geolozi su ga otkrili tek 1998. godine, premda je lokalno stanovništvo za njega znalo i mnogo ranije. Proglašen je za prirodni rezervat, zajedno sa okolnom florom i faunom.

View this post on Instagram

🌲🇷🇸#vodopadjelovarnik

A post shared by Aleksandar Deljanin (@__delja__) on

3. Pilj

Na Staroj planini, inače mestu s najviše vodopada, na oko četiri kilometra južno od sela Topli Do, smešten u nepristupačnoj šumi ispod vrha Pilj, krije se i istoimeni vodopad. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.450 metara, a čine ga dve kaskade, Gornji i Donji Pilj. Vodopad Pilj na dnu formira veliki vrtlog.

4. Čungulj

Takođe na Staroj planini, teško dostupan i okružen gustom šumom, na nadmorskoj visini od oko 1.400 metara na Toplodolskoj reci, nalazi se vodopad Čungulj ili Čunguljski skok.

5. Bigar

Odseci vodopada Bigar nastali su taloženjem istoimenog lakog rupičastog kamena (bigar), a preko nekoliko odseka, odnosno stepenica, prelivaju se slapovi vode. Ovaj vodopad takođe je neobičan jer se uzvodno od njega nalazi još jedna prirodna atrakcija koju čini više manjih vodopada u koritu reke i tri jezerceta sa bistrom vodom.

Nalazi se na Staroj planini, na oko 450 metara nadmorske visine.

#Putovanja

#Srbija

#Vodopad

'