Ovo su neke od namirnica koje bi trebalo da jedete kako bi ublažili anemiju.
Ukoliko ste anemični to znači da vaša krv nema dovoljno zdravih krvnih zrnaca, odnosno hemoglobina - proteinskog molekula koji nosi kiseonik od pluća do tkiva. Ljudi koji imaju anemiju obično osećaju umor, otežano dišu, bledi su, imaju glavobolje i nesanice, kao i bolove u grudima. Mada, sve ovo se razlikuje od osobe do osobe.
Mnogo faktora uzrokuje anemiju, ali je najčešći nedostatak gvožđa. Ovo je hrana bogata baš ovim hemijskim elementom:
1. Crveno meso
Crveno meso je bogato gvožđem, pogotovo govedina jer sadrži najveću količinu minerala. Ovo meso je takođe dobro i za kožu i mišiće.
2. Spanać
Pola šolje spanaća sadrži 20% gvožđa, koje nam je potrebno na dnevnoj bazi, što znači da je odličan borac protiv anemije.
3. Zrnasto povrće
Jedna šolja zrnevlja – pasulja, soje, sočiva, grašak… Sadrži oko 5 miligrama gvožđa.
4. Cvekla
Cvekla je naročito dobra za krv jer sadrži visok nivo gvožđa i pomaže kod prečišćavanja krvi.
5. Kikiriki
Kikiriki takođe sadrži gvožđe i njegovom redovnom upotrebom ćete uspeti da iskorenite anemiju.
6. Ovsena kaša
Ovsena kaša je odličcan izbor za doručak jer će vam dati snagu i pomoći vašem telu da proizvede dovoljno krvnih zrnaca. Za najbolji rezultat, možete kupiti ovsenu kašu koja je dopunjena sa još više gvožđa i B vitaminom.
7. Hleb od celog zrna
Jedno parče hleba od celog zrna može obezbediti 6% gvožđa na dnevnoj bazi koje našem organizmu treba. Takođe možete dodati i ostale proizvode od celog zrnevlja, kao što su testenine i žitarice za doručak, smeđi pirinač, kim i amarant.
8. Jaja
Jaja sadrže gvožđe, verovali ili ne. Jedno jaje dnevno može da pomogne u povećanju depozita gvožđa.
9. Nar
Nar je prilično bogat gvožđem i vitaminom C i jako je zdrav.
10. Paradajz
Paradajz je još jedno povrće koje može sprečiti dalju anemiju, Bogat je vitaminom C i likopenom – crvenim pigmentom koji je poznat po svojoj spospobnosti da se bori protiv ćelija raka.
11. Med
Med je bogat gvožđem i možete ga koristiti kao zamenu za šećer. Sadrži i dosta drugih vitamina i minerala koji su potrebni za zdravlje i pravilno funkcionisanje tela.
Vrlo je važno da konzumirate hranu koja je bogata vitaminom C, jer on pospešuje apsorbaciju gvožđa.
Autor: D. Jovanović