AKTUELNO

Ovo su neke od namirnica koje bi trebalo da jedete kako bi ublažili anemiju.

Ukoliko ste anemični to znači da vaša krv nema dovoljno zdravih krvnih zrnaca, odnosno hemoglobina - proteinskog molekula koji nosi kiseonik od pluća do tkiva. Ljudi koji imaju anemiju obično osećaju umor, otežano dišu, bledi su, imaju glavobolje i nesanice, kao i bolove u grudima. Mada, sve ovo se razlikuje od osobe do osobe.

Mnogo faktora uzrokuje anemiju, ali je najčešći nedostatak gvožđa. Ovo je hrana bogata baš ovim hemijskim elementom:

1. Crveno meso

Crveno meso je bogato gvožđem, pogotovo govedina jer sadrži najveću količinu minerala. Ovo meso je takođe dobro i za kožu i mišiće.

2. Spanać

Pola šolje spanaća sadrži 20% gvožđa, koje nam je potrebno na dnevnoj bazi, što znači da je odličan borac protiv anemije.

3. Zrnasto povrće

Jedna šolja zrnevlja – pasulja, soje, sočiva, grašak… Sadrži oko 5 miligrama gvožđa.

4. Cvekla

Cvekla je naročito dobra za krv jer sadrži visok nivo gvožđa i pomaže kod prečišćavanja krvi.

5. Kikiriki

Kikiriki takođe sadrži gvožđe i njegovom redovnom upotrebom ćete uspeti da iskorenite anemiju.

6. Ovsena kaša

Ovsena kaša je odličcan izbor za doručak jer će vam dati snagu i pomoći vašem telu da proizvede dovoljno krvnih zrnaca. Za najbolji rezultat, možete kupiti ovsenu kašu koja je dopunjena sa još više gvožđa i B vitaminom.

7. Hleb od celog zrna

Jedno parče hleba od celog zrna može obezbediti 6% gvožđa na dnevnoj bazi koje našem organizmu treba. Takođe možete dodati i ostale proizvode od celog zrnevlja, kao što su testenine i žitarice za doručak, smeđi pirinač, kim i amarant.

8. Jaja

Jaja sadrže gvožđe, verovali ili ne. Jedno jaje dnevno može da pomogne u povećanju depozita gvožđa.

9. Nar

Nar je prilično bogat gvožđem i vitaminom C i jako je zdrav.

10. Paradajz

Paradajz je još jedno povrće koje može sprečiti dalju anemiju, Bogat je vitaminom C i likopenom – crvenim pigmentom koji je poznat po svojoj spospobnosti da se bori protiv ćelija raka.

11. Med

Med je bogat gvožđem i možete ga koristiti kao zamenu za šećer. Sadrži i dosta drugih vitamina i minerala koji su potrebni za zdravlje i pravilno funkcionisanje tela.

Vrlo je važno da konzumirate hranu koja je bogata vitaminom C, jer on pospešuje apsorbaciju gvožđa.

Autor: D. Jovanović

'