AKTUELNO

Deci ne treba popuštati ako ne vole povrće, mlečne proizvode ili meso, jer to može da ima velike posledice po zdravlje. Prema rečima dijetologa, u periodu razvoja najvažnije je da deca jedu sve grupe namirnica, dok je šećer potrebno potpuno izbaciti.

Specijalista higijene i supspecijalista za ishranu dr Tatjana Mraović kaže da pravila uravnotežene ishrane deteta, koliko god nam bila poznata i mislimo da ih znamo, najčešće nisu nešto što dosledno sprovodimo.

- Neka od tih pravila su šta deca treba da jedu, na šta obratiti pažnju, šta im je najpotrebnije i nenadoknadivo - kaže dr Tatjana Mraović. - Greške i lutanja su veoma prisutni u ovoj oblasti, a to neretko vodi u bolesti nepravilne ishrane u kasnijem životu.

Najvažnije je decu naučiti da se slade voćem, suvim voćem i pomalo medom. Ne miksati hranu, već pustiti da se žvakanje, kao deo varenja hrane, podrazumeva.

- Ne treba dozvoliti da se dete ugoji i misliti da je ono samo "krupno" - kaže dr Mraović.

- Posebnu pažnju treba obratiti u drugoj, sedmoj i godinama pred pubertet. Gojenje u ovoj životnoj dobi ostavlja trajnu sklonost ka gojenju tokom života.

Prema rečima naše sagovornice, to je dob kada se deca goje na račun povećavanja broja masnih ćelija. Nakon puberteta, telesna masa se menja na račun povećanja ili smanjenja zapremine ćelija, te ako je njihov broj manji, lakše održavamo težinu tokom života.

#Hrana

#deca

'