AKTUELNO

Postoji dosta prirodnih sredstava koja mogu ublažiti ili sanirati suv kašalj.

Ponekad zima može da znači skijanje sa prijateljima, pravljenje sneška zajedno sa decom u nekom idiličnom ambijentu, ili ruka u ruci dok ispijate toplu čokoladu ili čaj, uz vatricu koja pucketa…Ali, nekada ovi hladniji dani mogu da znače i curenje iz nosa, povišenu temperaturu i kašalj

Tokom sezone prehlade i gripa, kašalj ima tendenciju da bude produktivan, jer su vam disajni putevi puni sluzi. Vlažni kašalj vrlo često prelazi u suv kašalj koji ne stvara sluz.

Medicinski tretmani suvog kašlja

Suv kašalj se može tretirati na dosta načina. Medicinski načini lečenja suvog kašlja uključuju tretiranje dekongestivima, ekspektoransima i drugim sredstvima za suzbijanje kašlja. 

Dekongestivi su lekovi koji služe za sprečavanje prekomernog lučenja nazalnog sekreta. Treba istaći da dekongestivi ne utiču na sam uzrok bolesti - oni samo ublažavaju simptome. Pomažu kod zapušenja nosa i sinusa, i deluju sužavanjem krvnih sudova u nosu, što smanjuje dotok krvi u natečeno tkivo.

Ekspektoransi su lekovi koji služe za podsticanje i ubrzanje uklanjanja bronhijalne sluzi iz disajnih puteva. Ekspektoransi za suzbijanje kašlja deluju razređivanjem sluzi u vašim disajnim putevima, tako da je možete lakše iskašljati nakupljeni sekret.

Sredstva za suzbijanje kašlja (antitusivi) smiruju kašalj blokirajući refleks kašlja. Mogu biti korisni za suvi kašalj koji je bolan, ili vam ne da da spavate noću.

Suvi kašalj svakako može biti neugodan. Srećom, u vašoj lokalnoj apoteci postoje različita rešenja. Ako želite da preskočite lekarsku ordinaciju i lečite suv kašalj kod kuće, razmislite o sledećim opcijama.

Kako zaustaviti suv kašalj na prirodan način?

Eterična ulja ili kapi 

Eterična ulja ili kapi na bazi mentola dostupne su u većini apoteka. Obično sadrže jedinjenja iz porodice mente, i imaju snažan efekat hlađenja koji umiruje iritirano tkivo disajnih puteva i smiruje refleks kašlja. 

Ovlaživač vazduha

Ovlaživač je aparat koji dodaje vlagu vazduhu. Suvi vazduh, koji je čest u domovima koji imaju parno grejanje, dodatno pogoršava upaljeno tkivo grla. Pokušajte koristiti ovlaživač zraka u svojoj spavaćoj sobi noću da vam bude prijatnije i pomoći vam da brže zacelite prehladu i kašalj.

Foto: Unsplash.com

Supa, čorba, čaj ili drugi topli napitak

Tople tečnosti kao što su supa i čaj pomažu u ovlaživanju tkiva, dok pružaju trenutno olakšanje kod upala grla, kašlja i sličnih stvari. Topla tečnost takođe pomaže da ostanete hidrirani, što je od suštinskog značaja za proces izlečenja.

Izbegavajte iritacije

Kada iritansi prodru u vaš respiratorni sistem, oni mogu podstaći refleks kašlja i usporiti proces ozdravljenja. Uobičajeni iritantsi uključuju: duvanski i ostali dim, parfeme, proizvode za čišćenje kuće, dlake kućnih ljubimaca i slične.

Med

Med ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u grlu. Takođe može pomoći u razgradnji sluzi i smirivanju upale grla. Pokušajte da dodate med u šolju toplog čaja ili tople vode sa limunom.

Foto: Promo/Abela Pharm

Slana voda

Slana voda umiruje upaljeno tkivo i potiče zarastanje rana i zaceljivanje iritirane sluznice disajnih puteva. Pomešajte 1/2 čajne kašike soli u čaši tople vode, uzmite gutljaj, nagnite glavu unazad i grgućite 30 sekundi, a zatim ispljunite. Nikada ne gutajte slanu vodu.

Lekovito bilje

Mnogo vrsta lekovitog bilja ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju oticanja u grlu i ublažavanja suvog kašlja.

Biljke su takođe antioksidansi i pomažu u jačanju imunološkog sistema. Možete dodati u ishranu spravljajući čajeve ili dodavati u omiljena jela kao začine. Biljke koje se koriste za lečenje suvog kašlja uključuju: majčinu dušicu, nanu, kamilicu, kurkumu, beli luk. 

Vitamini i minerali

Vitamini su organska jedinjenja potrebna našem telu da bi pravilno funkcioni. Različiti vitamini služe u različite svrhe. Na primer, vitamin C, kao i cink igraju važnu ulogu u stimulisanju vašeg imunog sistema.

Pijte puno tečnosti

Ako vas muči suv kašalj, tada su tečnosti vaš prijatelj. Ako ostanete hidrirani i pijete dosta tečnosti, prvenstveno vode i čajeva, pomoći ćete održanju vlažnosti disajnih puteva, tako da će kašalj brže nestati. Cilj je piti najmanje osam čaša vode dnevno, ali u slučajevima prehlada i intenzivnog kašlja možete uzimati dosta više dosta tečnosti. 

Probajte Herbiko sa medom- za svaki kašalj!

Velika prednost preparata Herbiko® sa medom je što se može primenjivati i kod suvog kašlja za njegovo smirivanje, a i kod kašlja koji prati sekret za njegovo razređivanje i lakše iskašljavanje. Posebnim procesom proizvodnje omogućeno je ovakvo dvostruko dejstvo i maksimalan efekat svakog pojedinačnog sastojka.

Foto: Promo/Abela Pharm

Herbiko® sa medom ima PETostruki EFEKAT:

1. Razređuje sekret (mukolitički)

2. Pomaže izbacivanje sekreta (ekpektorantni)

3. Sprečava napade kašlja (antitusivni)

4. Otvara bronhije i olakšava disanje (spazmolitički)

5. Oblaže sluzokožu i umiruje upalu disajnih puteva (antiinflamatorni)

Pobedite kašalj brzo, na prirodan način uz Herbiko® sa medom!

Autor: Pink.rs

#Kašalj

#Zdravlje

'