AKTUELNO

Stigao je i 14. februar Dan zaljubljenih, ali ove godine primećuje se da je manja euforija oko ovog katoličkog praznika, a razlog za to nije finansijske prirode.

Do pre dve decenije niko ga u Srbiji nije proslavljao, a kada smo počeli, utrkivali smo se ko će lepši poklon da kupi ili dobije, organizovane su žurke i večere u čast Dana zaljubljenih, kao i romantična putovanja. Međutim, navika i euforija za ovim praznikom polako blede i sve je više onih koji se pozivaju na poreklo Svetog Valentina.

Psiholog Aleksandar Šibul objasnio je za Super ženu zašto je to tako.

"Kao prvo, taj praznik je uvezen i nije naš. On služi u marketinške svrhe da bi se poboljšala prodaja. U glavama naših ljudi raste samosvesnost da Dan zaljubljenih nema veze sa ljubavi, ali i sa našim ljudima. Isti je slučaj sa Noći veštica. To što to nije autentično naše počinje da uviđa sve veći broj njih i takvo poimanje počinje da se zadržava."

Ovo objašnjava i zašto je među onima koji svečano praznuju predstojeći praznik, većina mlađe populacije koju manje zanima istorija nastanka ovog dana, a više kako da se provedu sa svojom polovinom.

Ipak, to što nas sve manje priznaje ovaj praznik, ne znači da ne treba da pokazujemo ljubav prema svojim partnerima, i to ne samo jednom godišnje, već svaki dan.

"Svaki dan treba nešto da činimo za svog partnera. Odgovornost i posvećenost partneru su obavezni, a pokloni su nebitni. Kada krenu pokloni, to je korupcija i kupovina ljubavi. Pokloni ništa ne znače. Osim toga, kad nekog naviknete da mu stalno poklanjate, to stvara zavisnost od takvog odnosa, i kada zaboravite to da uradite, to izaziva nezadovoljstvo kod partnera", poručuje naš sagovornik.

I Srbi imaju svoj Dan zaljubljenih

Svi pravoslavni sveštenici upozoravaju da je pogrešno da pravoslavni vernici slave Dan zaljubljenih kad i katolici. On se u Srba obeležava 12. avgusta i za ovaj praznik nisu vezani neki posebni običaji.

Foto: Pixabay.com

Srpska svetiteljka prepodobna Mati Angelina, koja se nalazi na svim ikonama Brankovića, je kćerka albanskog kneza Đorđa Arijanita Komnina iz elbasanskog kraja, svastika čuvenog kneza Đurađa Kastriotića - Skenderbega i žena srpskog despota Stefana Brankovića, sina Đurađa Brankovića.

Sa svojim mužem delila je svu muku života, kako u Srbiji, tako i u izgnanstvu u Albaniji i Italiji. Svoje sinove Maksima i Jovana vaspitala je u hrišćanskom duhu. Kada joj se muž upokojio, zamonašila se i posvetila molitvi i delima milosrđa, te opravljanju i zidanju crkava i manastira.

Podigla je i ženski manastir nedaleko od budućeg manastira Krušedol, gde je provela ostatak života u molitvi, bdijući nad moštima supruga i sinova. Tu je i sahranjena. Njene čudotvorne mošti kasnije su prenete u manastir Krušedol koji su Turci 1716. zapalili zajedno s moštima svih Brankovića.

Tri puta je morala da prenosi mošti svog muža, a dobar deo života bila je prognana od srpske vlastele. Upokojila se 1520. godine.

#Ljubav

#Praznik

#dan zaljubljenih

'