AKTUELNO

Saznajte šta u stvari izaziva kašalj, i kako ga nadelotvornije, na prirodan način, sprečiti.

Kašalj je uobičajena refleksna akcija koja vaše grlo čisti od sluzi i/ili raznih iritacija. Dok imamo spontani nagon za kašljanjem iz razloga da bi da povremeno pročistili grlo, mnogobrojni uslovi mogu izazvati učestaliji kašalj.

Kašalj koji traje manje od tri nedelje je akutni kašalj [1]. Većina epizoda kašlja će nestati ili se bar značajno poboljšati u roku od dvenedelje. Ako kašalj traje između tri i osam nedelja, a poboljšava se do kraja tog perioda, smatra se subakutnim kašljem. Uporni kašalj koji traje duže od osam nedelja je hronični kašalj [2].

[1] Worrall G. (2011). Acute cough in adults.cfp.ca/content/57/1/48.full 

[2] Mayo Clinic Staff. (2019). Chronic cough. mayoclinic.org/diseases-conditions/chroniccough/basics/complications/con-20030883

Šta, u stvari, izaziva kašalj?

Kašalj može da izazove nekoliko uslova ili stanja, privremenih ili trajnih. Neki od njih su: 

Pročišćavanje grla

Kašalj je standardni način pročišćavanja grla. Kada se vaši disajni putevi zapuše manjom ili većom količinom sluzi ili stranim česticama, poput dima ili prašine, kašalj je refleksna reakcija koja pokušava očistiti date čestice iz vaših disajnih puteva i olakšati disanje.

Obično je ova vrsta kašlja relativno retka, ali kašalj će se povećavati izlaganjem iritacijama poput dima, čestica prašine ili raznih drugih toksičnih čestica ili materija. 

Virusi i bakterije

Najčešći uzrok kašlja je infekcija disajnih puteva, poput prehlade ili gripa. Infekcije respiratornog trakta su obično izazvane virusom i mogu varijabilno trajati od nekoliko dana do nedelje. Infekcije izazvane gripom mogu trajati duže vremena dok se ne očiste i nekad su neophodni antibiotici.

Pušenje

Pušenje je čest uzrok kašlja. Kašalj izazvan pušenjem je gotovo uvek hronični kašalj sa karakterističnim zvukom. Često je poznat i kao pušački kašalj.

Foto: Unsplash.com

Astma

Čest uzrok kašlja kod male dece je astma. Uobičajeno, astmatični kašalj uključuje kijanje, što ga čini lako prepoznatljivim.

Pojedini lekovi

Neki lekovi će izazvati kašalj, mada je to uglavnom retka nuspojava. Inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (ACE), koji se obično koriste za lečenje visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja, mogu izazvati kašalj.

Drugi uslovi

Ostala stanja koja mogu izazvati kašalj uključuju:

· oštećenja glasnih žica· postnazalno curenje sluzi i sekreta· bakterijske infekcije poput upale pluća, · ozbiljna stanja kao što su plućna embolija ili srčani zastoj

Drugo uobičajeno stanje koje može izazvati hronični kašalj je gastroezofagealni refluks [3]. U tom stanju, sadržaj želuca se vraća u jednjak. Ovaj povratni tok podstiče refleks u jednjaku, zbog čega osoba kašlje.

Foto: Unsplash.com

Kada je kašalj opasan?

Većina vrsta kašlja otkloniće se ili se barem značajno poboljšati u roku od dve nedelje. Ako imate kašalj koji nije otklonjen za ovo vreme, potražite lekara jer može biti simptom ozbiljnijeg problema. Ako se pojave dodatni simptomi, obratite se lekaru što je pre moguće. Simptomi na koje treba pripaziti uključuju:

· groznicu· bolove u grudima· glavobolju· pospanost· konfuziju

[3] Irwin RS. (2006). Chronic cough due to gastroesophageal reflux disease: ACCO evidence-based clinical practice guidelines. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16428697  

Nastaviće se…

Autor: Pink.rs

#Kašalj

'