AKTUELNO

Pojedine namirnice ne bi trebalo da se nađu u zamrzivaču.

1. Neobrađena jaja mogla bi da eksplodiraju na tački zamrzavanja

Ko se usudi da zamrzne jaja, mogao bi da doživi neprijatno iznenađenje. Kako se namirnice pri niskim temperaturama hlade, tako se ujedno i šire, a kada dosegnu tačku smrzavanja mogu čak i da eksplodiraju.

2. Salata će u zamrzivaču propasti

Kada kupujemo zelenu salatu sigurno ćemo izabrati onu koja deluje najsvežije kako bismo mogli da uživamo u hrskavosti i ukusu. Međutim, ova svojstva salate gube se u zamrzivaču i na kraju biste mogli da dobijete opuštenu, mesnatu, zelenu gromadu.

3. Zdrobljenom voću i povrću nije mesto u zamrzivaču

Iako je izbor namirnica koje mogu da se zamrzavaju širok, voće nije jedno od njih. Razlog je u neadekvatnom sistemu zamrzavanja kakvo imamo u zamrzivačima za kućnu upotrebu. Umesto da rizikujete, bolje je da kupite fabrički zamrznuto voće, a zatim ga držite u zamrzivaču.

4. Zamrzavanje mesa koje je već bilo smrznuto može da predstavlja rizik za zdravlje

Kako bi se uklonili svi paraziti na nekim vrstama mesa i ribe, poput, recimo, odrezaka tune, ono se zamrzava na 48 sati pre nego što stigne u prodavnice. Iako ćete pomisliti da kupujete sveže meso, ponekad to neće biti slučaj pa bi naknadno smrzavanje moglo dovesti do smanjenja kvaliteta mesa pa čak i razvoja bakterija.

5. Pržena hrana izgubiće na kvalitetu

Ukoliko razmišljate o zamrzavanju pohovane piletine ili prženih krompirića, bolje je da odustanete u startu. Stručnjaci savetuju da to nikada nije dobra opcija jer ove namirnice na tako niskim temperaturama gube na hrskavosti, a naknadno gube sposobnost da se zagreju kako treba.

6. Mleko, kiselo mleko i jogurt mogu da se zgrudvaju

Iako prema preporukama mlečni proizvodi mogu da se smrznu na jedan do tri meseca, neki stručnjaci upozoravaju da ti proizvodi nikad nisu isti nakon što se povrate na sobnu temperaturu. Razlog tome je razdvajanje komponenti mlečnih proizvoda nakon odmrzavanja.

7. Sirovi krompir ne želite da stavite u zamrzivač

Postoji vrlo jednostavan razlog zašto sirovom krompiru nije mesto u zamrzivaču - ovo povrće ne može sasvim da se zamrzne zbog skroba i vode. Takođe, ako želite da zamrznete varivo ili čorbu u čijem receptu je predviđen i krompir, najbolje je da ga naknadno skuvate i dodate jelu nakon odmrzavanja i pripreme.

8. Mlevena i kafa u zrnu ne bi nikada trebalo da se nađu u zamrzivaču

Kockice leda u napitku s kafom pravi su užitak, ali mlevenoj ili kafi u zrnu mesto nikako nije u zamrzivaču. Ako zamrznete kafu, na kraju ćete dobiti vlažnu smesu neprijatnog mirisa i lošeg ukusa budući da ona apsorbuje vlagu i mirise iz ostalih proizvoda u zamrzivaču.

9. Sveže začinsko bilje nakon zamrzavanja biće neupotrebljivo

Kada smo naučili da se ćelije zamrzavanjem šire, možemo biti sigurni da će to dovesti do propadanja začinskog bilja. Na tački zamrzavanja ćelije biljke zapravo eksplodiraju, stoga ćete pri povratku na sobnu temperaturu dobiti gnjecavu kašu. Malo bolje možda će proći začini poput ruzmarin.

#Hrana

#Recept

'