AKTUELNO

Da li i vi sa svojim partnerom radite ove stvari?

S obzirom na tempo savremenog život, mnogi parovi imaju tek malo vremena na raspolaganju da provedu sa partnerom – kada legnu u krevet. Umesto da tada završavate posao, pričate o sutrašnjim obavezama, listate kanale ili skrolujete po društvenim mrežama, uložite mrvicu truda i posvetite se partneru.

Možda ovi mali "rituali" kojih se pridržavaju najsrećniji parovi mogu da vam posluže kao primer.

Vreme za povezivanje - Umesto da samo uskoče u krevet i uključe TV, najsrećniji parovi izdvoje barem deset minuta da se posvete jedno drugom, tj. da saslušaju jedno drugo.

- Najpre jedan partner priča svoja iskustva, dok drugi pažljivo sluša i pokazuje zainteresovanost za to - savetuje psiholog dr Klinton Mur.

Rezultat toga je razgovor koji omogućava da partneri bud upućeni jedno na drugo i da zaista budu jedno drugo podrška i oslonac.

Foto: Unsplash.com

Važan je i kontakt - To može, ali ne mora da bude se*sualni odnos. Intimnost među partnerima može da se ostvari na različite načina – nekima je dovoljno da leže zagrljeni, recimo.

- Vreme koje partneri provode zajedno kada legnu u krevet je vreme za kontakt među njima. Mazite se, češkajte, smejte se zajedno. Pričanje o tome kakav ste dan imali je divno, ali ne u detalje, već treba da pričate o osećanjima. Nije vreme za rešavanje problema, već za deljenje stvari koje vas pogađaju i utiču na vas - kaže stručnjak za mentalno zdravlje Tiu Luter.

U krevet u isto vreme - Naravno, neko ponekad ima više obaveza i nije moguće da baš uvek legnete u krevet u isto vreme, ali bilo bi dobro da što češće bude tako.

Stručnjaci smatraju da ukoliko vi i partner konstantno ležete u krevet u različito vreme, to postepeno dovodi do udaljavanja među vama i utiska da vodite potpuno odvojene živote.

- Savetujem pokušate da legnete u isto vreme kada i partner, barem tri puta nedeljno - kaže Luter.

Foto: Unsplash.com

Zaboravite uređaje - Kada legnete u krevet, nemojte da "povedete" i uređaje sa sobom. Ne dozvolite da vas mejlovi, lajkovi i komentari ometaju, već se posvetite partneru.

Stručnjaci su saglasni da uređaji u krevetu nisu dobra ideja jer udaljavaju partnere jedno od drugog, zato se zaista potrudite da barem uveče budete potpuno posvećeni osobi pored koje ležite.

#Ljubav

'