Saznajte i koje namirnice treva da uključite u ishranu kako biste snizili rizik od degenerativnih bolesti mozga.
Do danas su naučnici pronašli mnoge načine da se zdravlje mozga očuva ili popravi, ali mnogi ljudi ne znaju da i ishrana igra izuzetno važnu ulogu u snižavanju rizika od razvoja demencije i Alchajmerove bolesti.
Nedavna studija pokazala je da određeni način ishrane, poznatiji kao dijeta Mind (Um), može značajno da smanji rizik od ovih oboljenja.
Evo glavnih namirnica koje bi trebalo da uključite u svoju ishranu da biste očuvali zdravlje mozga, ali i koje 3 treba da izbegavate!
Hrana koja čuva zdravlje mozga
1. Bobice su voće broj 1
Ove voćkice su prepune flavonoide, koji su ključni za zdravlje mozga. Tokom dvadesetogodišnje studije sprovedene na hiljadama ljudi koji jedu voće, stručnjaci su zapazili da najniži nivo slabljenja kognitivnih funkcija imaju oni koji konzumiraju bobičasto voće. Što pre u ishranu ubacite borovnice, jagode i brusnice.
2. Zeleniš
Sećate se koliko su nas mame i bake terale da jedemo sve zeleno što postoji od povrća? Definitivno su bile u pravu! Povrće, a naročito zeleno, odlično je za zdravlje mozga jer sadrži folate, flavonoide, vitamin E i karotenoide. Zeleniš poput spanaća, raštana, zelena salata i kelj najbolje su opcije; čak je i naučno dokazano da ovo povrće usporava starenje mozga.
3. Orašasti plodovi
Umesto prerađenih, industrijskih grickalica i slatkiša, neka vaša užina bude šaka sirovih ili pečenih orašastih plodova, koji su prebogati vitaminom E, koji čuva moždane funkcije. Zbog jedinjenja koja sadrži, kao i zdravih masti, vlakana i antioksidanasa, pomažu celokupnom zdravlju. Da napravite pravu "čarobnu" kombinaciju za mozak, pomešajte orašaste plodove i bobičasto voće.
4. Što više maslinovog ulja (i sveže i za kuvanje)
Ako iša znamo o mediteranskoj dijeti, to je da je maslinovo ulje osnova dobrog i zdravog obroka. Doktori savetuju da upotrebu ostalih ulja i putera smanjite na najnižu meru, a da uključite maslinovo, naročito ekstradevičansko. Ono će štititi vaš mozak od demencije.
5. Konzumirajte ribu bar jednom nedeljno
Studije su pokazale da ljudi stariji od 65 koji često jedu ribu, pokazuju bolje rezultate na testovima memorije u odnosu na one koji je jedu retko, ne konzumiraju je uopšte ili preferiraju meso. Riba sadrži puno zdravih masti, kao i vitamina B6 i B12, koji su veoma važni za zdravlje mozga.
Tri namirnice koje treba izbegavati
1. Meso, posebno crveno
Konzumiranje mesa u poznijim godinama treba smanjiti, naročito crveno meso, a potrebne doze proteina uzimati iz pasulja, sočiva, soje... Ove namirnice su bogate i vlaknima i vitaminima B grupe, koji su neophodni za zdrav i bistar um.
2. Teške masnoće (puter, margarin, sir)
Stručnjaci kažu da, ako želite da snizite rizik od demencije, treba da ograničite unos sira, naročito punomasnog. Isto važi i za puter i margarin - najbolje ih je zameniti maslinovim uljem.
3. Šećer i so
Ako želite da usporite starenje mozga i snizite rizik od slabljenja kognitivnih funkcija, treba da izbegavate šećer i so što je više moguće. Dugotrajna upotreba šećera u većim količinama podiže rizik od dijabetesa, koji podiže rizik od Alchajmera, dok so podiže krvni pritisak, a ujedno i rizik od moždanog udara i drugih problema sa ovim važnim organom.