AKTUELNO

Da li ste čuli za Vratnjanske kapije? Ova retkost privlači mnoge turiste i zaljubljenike u istočni deo Srbije.

Vratna je reka u blizini Negotina, koja je ukrašena prerastima- kamenim lukovima koji su se formirali urušavanjem pećina koje su nekada postojale.

Prerasti privlače sve one koji tragaju za neobičnim i retkim lepotama, jer ova pojava je retkost u celom svetu, a u Srbiji postoje 10 od kojih se tri nalaze iznad Vratne.

Prerasti Vratnjanske kapije spadaju i među najviše u Evropi, a nose nazive Mala, Velika i Suva kapija. Suva kapija ima visinu od 20 metara i dužinu 34 metra, ovo je najmlađa i najnepristupačnija prerast ali zato je i najdraža istraživačima.

Mala kapija nosi taj naziv jer je od ove tri najmanje dužine- 15 metara, ali zato je udaljena od reke čak 34 metra. Velika kapija je duža, 45 metara, ali je zato niža i ima visinu od 26 metara. Ove dve prerasti se još nazivaju i "manastirskim kapijama" zbog puta koji do nih vodi.

Staza do Vratne i njenih mostova je naznačena, ali treba se spremiti na napor dok se stigne do njih. Nakon što obiđete Vratnjanske kapije vratićete se istim putem do manastira Vratna koji je zadužbina kralja Milutina Nemanjića.

Stranci su oduševljeni prirodnim lepotama Srbije, a ovo je jedan od neobičnosti kod nas koju stranci cene možda i više nego mi, pa se može naći kao predlog na stranim sajtovima koji se bave putovanjima kao što je "Lonely planet".

Strani turisti kada dođu u ovaj deo Srbije obilaze i mnoge druge znamenitosti, poput Šarkamena, Rajačkih pivnica ili pimnica, Mokranjskih stena, Zlotskih pećina i Negotina.

#Putovanja

'