AKTUELNO

Izračunajte uz našu pomoć kada treba da zaspite i koliko vam tačno sna treba.

Koliko ste spavali sinoć? A šta je sa noći pre? Praćenje rasporeda spavanja možda nije glavni prioritet, ali dobijanje dovoljno sna je presudno za vaše zdravlje na više načina. Možda to ne shvatate, ali količina sna koju dobijete može uticati na sve, od vaše težine imetabolizma do vaše moždane funkcije i raspoloženja.

Za mnoge ljude vreme buđenja je konstanta. Međutim, vreme spavanja obično varira u zavisnosti od vašeg društvenog života, radnog rasporeda, porodičnih obaveza, filma iliserije koju morate da odgledate pred spavanje ili jednostavno kad počnete da osećate umor.

Ali, ako znate u koliko morate da ustanete, i koja količina sna vam je potrebna da biste funkcionisali u najboljem redu, tek treba da utvrdite u koje vreme treba da idete u krevet.

Sada ćemo vam pomoći da shvatite kako da izračunate najbolje vreme za odlazak u krevet na osnovu vašeg vremena buđenja i prirodnog ciklusa spavanja. Takođe ćemo naučiti kako funkcionišu vaši ciklusi spavanja i kako san može uticati na vaše sveukupno zdravlje.

Koliko sna vam treba?

Znate li uopšte koliko sna vam je potrebno tokom svakog životnog perioda? Odojčadima će možda trebati do 17 sati sna svakog dana, dok starija odrasla osoba može dobiti samo oko 7 sati sna dnevno.

Smernica za potreban broj sati sna zasnovana na starosnoj dobi je strogo određena -predlog zasnovan na istraživanju koliko sna vam treba za optimalno zdravlje sobzirom na to da se potrebe vašeg tela za spavanjem menjaju.

Prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje [1], ovo su opšte smernice za spavanje za različite starosne grupe:

Foto: Unsplash.com

Smernice za broj sati spavanja:

Od rođenja do 3 meseca: 14 do 17 sati spavanja

Od 4 meseca do 11 meseci: 12 do 15 sati spavanja

Od 1 do 2 godine: 11 do 14 sati spavanja

Od 3 do 5 godina: 10 do 13 sati spavanja

Od 6 do 13 godina: 9 do 11 sati spavanja

Od 14 do 17 godina: 8 do 10 sati spavanja

Od 18 do 64 godine: 7 do 9 sati spavanja

Od 65 i više godina: 7 do 8 sati spavanja

Potrebe za spavanjem su različite i individualne, čak i unutar iste starosne grupe. Nekima će možda trebati najmanje 9 sati spavanja tokom noći da bi se dobro odmorili, dok će drugi u istoj starosnoj grupi otkriti da je 7 sati sna baš za njih.

Kalkulator spavanja

· Vreme spavanja temelji se na:

· vremenu buđenja

· kompletiranju pet ili šest ciklusa spavanja od 90 minuta

· Vreme spavanja temelji se na:

· kraćim ili dužim dremkama koje sebi dopuštate ili ne

Kalkulator spavanja [2]

Foto: Promo

Nastaviće se…

[1] https://www.sleepfoundation.org/articles/how-much-sleep-do-we-really-need 

[2] https://www.sleepfoundation.org/articles/how-much-sleep-do-we-really-need

Autor: Pink.rs

#Spavanje

'