Probajte proju sa zeljem, čvarcima, šupljikavu ili zlatnožutu sa jogurtom.
Zelena
Potrebno je: šolja kukuruznog brašna, šolja pšeničnog brašna, šolja jogurta, 2/3 šolje ulja, 3 jajeta, 100 g sitno izmrvljenog sira, 100 g sitno iseckanog zelja, kesica praška za pecivo.
Umutite jaja, a zatim redom dodajte jogurt, ulje, kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo, pa sve sjedinite. Na kraju dodajte sitno izdrobljen sir, zelje i so po ukusu, i sve izmešajte. Ostavite smesu da odstoji 10 minuta, pa sipajte u kalupčiće za projice ili mafine i pecite u rerni 30 minuta na 180 stepeni.
Sa čvarcima
Potrebno je: šolja kukuruznog brašna, šolja pšeničnog brašna, 200 g čvaraka, 2 jajeta, 100 g sira, 3/4 šolje ulja, kašičica soli, kesica praška za pecivo.
Jaja umutite, dodajte redom kukuruzno, pa pšenično brašno, ulje, so i prašak za pecivo. Sve umutite dok ne dobijete homogenu masu, a potom umešajte usitnjen sir i promešajte drvenom kašikom ili varjačom. Na kraju stavite čvarke i sve dobro sjedinite. Testo sipajte u prethodno podmazan pleh ili kalupe za proju, pa pecite oko pola sata na 200 stepeni. Služite sa kajmakom.
Šupljikava
Potrebno je: 4 jajeta, 3 šolje kisele vode, šolja ulja, kesica praška za pecivo, 2 šolje pšeničnog brašna, 2 šolje kukuruznog brašna, čaša kisele pavlake, so po ukusu.
Spojite sve sastojke, pa ih umutite da dobijete glatku, tečnu, homogenu masu. Dno pleha prekrijte pek-papirom i sipajte smesu. Stavite u zagrejanu rernu na 250 stepeni i pecite dok ne porumeni. Proverite čačkalicom da li je gotova. Napomena: koristite šolju zapremine 200 ml.
Zlatnožuta sa jogurtom
Potrebno je: 2 čaše kukuruznog brašna, čaša pšeničnog brašna, 3 jogurta, 3 jajeta, 200 ml ulja, kašičica soli, kesica praška za pecivo.
Pomešajte sve sastojke i mutite dok ne dobijete homogenu masu. Sipajte u podmazane kalupčiće i pecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni. Proveravajte čačkalicom da li je gotovo pre vađenja iz rerne. Naravno, proju možete da pečete i u podmazanom plehu i sečete na kocke.