AKTUELNO

U petomilionskoj Atini samo jedna ulica može napraviti razliku - ili ćete naleteti na veliki broj migranata i narkomana, ili ćete se naći u mirnoj, idiličnoj uličici okruženi drvećem narandže.

Upravo je zato najvažnije da se pre odlaska u prestonicu Grčke dobro informišete u kom ćete kraju odsedati, a što ste bliži najužem centru grada, ne gine vam prelazak preko Omonije, možda i najneuglednijeg trga u gradu.

Ono što je pak, zanimljivo da mnoge agencije u Beogradu, a posebno one koje vode decu na srednjoškolske ekskurzije upravo imaju smeštajne jedinice locirane oko Omonije, verovatno zato što su hoteli ovde po pravilu najjeftiniji.

Zašto je Omonija najozloglašenije mesto u Atini?

Omonija je grčka verzija Zelenog venca, s tim što je daleko opasnija. Baš zato što se ovde spajaju gotovo sve autobuske i metro linije, jedno je od mesta kojim morate proći, posebno ako živite u Atini.

Foto: Foter/psyberartist

Međutim, u poslednjih nekoliko godina ovaj trg postaje sve opasniji zbog sve većeg broja narkomana koji naočigled prolaznika ubrizgavaju sebi heroin u venu. Sada su pak, migranti preuzeli "vođstvo" Omonijom, pa je zabeleženo više slučajeva krađa i pokušaja silovanja.

Hoteli pak, uspešno rade i ako je vaš budžet za Atinu manji i prinuđeni ste da iznajmite hotel na Omoniji, onda imajte na umu ova 2 pravila:

1. Hotel koji iznajmite mora se zaključavati

Nije neobično da se obijaju i hoteli u ovom delu grada, pa uvek birajte onaj koji je dobro obezbeđen i ima ulazna vrata koja se zaključavaju. Isto važi ako birate hotel u oblasti Kipselija, odnosno metro stanice Viktorija.

2. Ni slučajno se ne krećite u sitne sate preko trga

Srećom, taksi u Atini je vrlo pristupačan i ako se kasno uveče vraćate u hotel na Omoniji ili pak, morate da prođete preko ovog trga, onda zarad lične bezbednosti izbegnite metro ili šetnju i uhvatite taksi.

#Atina

#Hotel

#saveti

'