AKTUELNO

Saznajte kako uz pomoć prirodnih preparata možete rešiti neprijatno stanje dijareje.

Svi znamo kako proliv ili vodenasta stolica mogu biti neprijatni, i javiti se često u najgorem mogućem trenutku za nas, na primer, za vreme odmora ili nekog posebnog događaja.

Iako se dijareja često povuče samostalno u roku od dva do tri dana, sledećih nekoliko saveta vam mogu pomoći da uspešno prevaziđete ovo neprijatno stanje. 

Predstavljamo vam četiri efikasne metode, pomoću kojih moete sprečiti ili skratiti vreme dijareje, kao i savete za prevenciju i sprečavanje iste. 

1. Pirinčana voda

Možda niste znali, ali pirinčana voda je još jedno efikasno sredstvo protiv dijareje. Možete je napraviti na sledeći način: prokuvajte 1 šolju pirinča i 2 šolje vode oko 10 minuta, ili dok voda ne postane mutna.

Procedite pirinač i sačuvajte vodu za konzumaciju. Pirinčana voda ne samo da obezbeđuje vašem telu tečnost da spreči dehidrataciju, već može i da smanji trajanje proliva. Pirinčana voda ima efekat stabillizacije digestivnog trakta, usled čega nastaje čvršća i obilnija stolica.

2. Probiotici

Korišćenje probiotika i/ili konzumacija probiotske hrane poput recimo jogurta ili kefira, takođe može zaustaviti dijareju.

Proliv nekada nastane kao posledica bakterijske neravnoteže u crevima. Probiotici pomažu u vraćanju ravnoteže obogaćujući crevnu floru sa dosta dobrih bakterija. Ovaj proces uravnoteženja crevne mikrobiote od strane probiotika može pospešiti normalno funkcionisanje creva i skratiti trajanje dijareje.

Naravno, važno je i koji probiotik izabrati. Verovatno svi znate za čuveni BulardiⓇ probiotik, i njegovo uspešno delovanje protiv dijareje. Međutim, sada je naš stari dobri prijatelj BulardiⓇ Probiotik dostupan i u dvostruko jačoj dozi kao BulardiⓇ 500, sa dodatkom vitamina D3. Uloga vitamina D3 posebno je važna u održavanju imuniteta i borbi protiv infekcija! Manjak vitamina D dokazano smanjuje izlečenje od infekcija kao što su H.pylori (1) i Cl.difficile (2).

Zato se preparat BulardiⓇ 500, sa dodatkom vitamina D3, smatra optimalnim kod infekcija kao što su Cl.difficile i H.pylori.

Foto: Promo/Abela Pharm

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6308038/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258019/

3. Antibiotici

Protiv dijareje izazvane sojem bakterija ili parazita u lečenju može biti potreban i antibiotik. U ovom slučaju dijareja može nastati nakon kontakta sa kontaminiranom hranom ili vodom, često tokom putovanja. Takođe, uz svako korišćenje antibiotika se obavezno preporučuje upotreba probiotika, jer antibiotici ne deluju selektivno. To znači da ne mogu da razlikuju loše od dobrih bakterija, koje normalno žive u našim crevima, i za vreme terapije antibioticima se uništavaju i dobre bakterije u našoj crevnoj flori. Upravo zbog toga, tokom terapije antibioticima dolazi do narušavanja ravnoteže crevne flore, i pojave brojnih stomačnih tegoba. 

Zato je bitno uzimati probiotik uz antibiotik, ali ne i bilo koji. Među probiotskim kulturama, od kojih su skoro sve bakterije, posebno mesto zauzima Saccharomyces boulardii (Bulardi), sa izuzetno jakim probiotskim dejstvom. Bulardi je jedinstven, jer je kao probiotska kvasnica u potpunosti otporan na sve vrste antibiotika, zbog čega jedini može da se koristi istovremeno sa antibioticima.

4. BRAT dijeta

Dijeta poznata pod imenom “BRAT” takođe može brzo ublažiti proliv.

U sastav “BRAT” dijete (eng. banana, rice, apple sauce & tost) ulaze banane, pirinač, sos, tj. pire od jabuka i tost. Ova dijeta je efikasna zbog blage prirode datih namirnica i činjenice da su bogate skrobom, bez vlakana.

Foto: Unsplash.com

Ove namirnice imaju smirujući efekat na digestivni trakt, i čine stolicu čvršćom. A pošto su blage, mala je verovatnoća da će iritirati vaš stomak ili pogoršati proliv.

Uz ove namirnice, mogli biste jesti i (slično blage) slane krekere, čistu supu, kao i krompir.

Nastaviće se…

Do tada, ako želite da pročitate više o uspešnom prevazilaženju dijareje i mnogih drugih stomačnih tegoba možete o tome pročitati upravo OVDE

Autor: Pink.rs

#Dijareja

#Zdravlje

'