Za ovu poslasticu nije potrebna ni modla za pečenje, ni rerna. Dovoljna je jedna šolja ili činija i mikrotalasna pećnica. Kada ga spremate, obavezno pozovite decu, zato što je proces pripreme veoma zanimljiv.
Ovaj čokoladni ekspres-kolač će vas spasiti ako imate“iznenadne“ goste, ili jednostavno, ako želite da se zasladite uz šolju čaja. I on se zaista priprema samo za 5 minuta. Ukusan, vazdušast dezert za sve ljubitelje čokolade.
Ovaj čokoladni ekspres - kolač će vas spasiti ako imate “iznenadne“ goste ili ako želite da se zasladite uz šolju čaja. I on se zaista priprema za samo 5 minuta. Ukusan, vazdušast dezert za sve ljubitelje čokolade.
Za pripremu ovog kolača (za 1 veću porciju) biće vam potrebno:
– 4 ravne supene kašike brašna
– 2 supene kašike kakaoa
– 2 supene kašike šećera
– 1 jaje, umućeno viljuškom
– 3 - 4 supene kašike mleka
– 3 supene kašike ulja
– 1/4 kafene kašičice praška za pecivo ili sode bikarbone
– 50 gr izlomljene (ne rendane!) čokolade, da biste dobili ukusne „džepove“ sa istopljenom čokoladom unutar kolača
– 1 srednja činija (ili veća šolja).
Priprema:
Stavite u činiju kakao, šećer, brašno i prašak za pecivo. Promešajte. Dodajte prethodno viljuškom umućeno jaje, i dobro promešajte da ne ostane grudvica. Sipajte ulje, mleko i ponovo dobro promešajte. Na kraju dodajte izlomljenu čokoladu i promešajte.
Pripremljena sirova smesa treba da zauzima ne više od polovine činije (ili šolje), zato što kolač intenzivno raste za vreme pečenja.
Stavite činiju u mikrotalasnu na najveću snagu na 3 minute. I gledajte kako vaš kolač raste pred vašim očima.
Izvadite kolač iz pećnice, sačekajte da se malo prohladi i možete da ga jedete.
Kolač možete da jedete iz činije, ili da ga okrenete na tanjir, dok je još vruć.
Možete ga preliti voćnim sirupom, pospite rendanom čokoladom ili sećerom u prahu. Sve je stvar vašeg ukusa. Jedite ga dok je još topao, i uživajte u mirisu i ukusu istopljene čokolade unutar kolača.
Autor: Pink.rs