AKTUELNO

Čak i u 21. veku vašljivost kod dece smatra se bolešću i sramotom za celu porodicu. Iako mnoge mame i tate misle da su vaške jako retke, to baš i nije tako, a u brojnim beogradskim vrtićima su se ponovo pojavile.

Tačno je da se vašljivost češće javlja među decom iz takozvanih nižih socijalnih slojeva, ali one svakako nisu samo "privilegija" siromašnih sredina. Vaške se javljaju i u privatnim vrtićima, i u internacionalnim školama,  koje imaju visoke higijenske standarde.

ZABLUDA: Vaške su bezazlene, male bubice koje lako ulaze u kosu, ali i brzo odlaze.

Ovo nažalost nije tačno jer su vaške pravi paraziti, koji spadaju u grupu malih insekata krvopija.  Kreću se otprilike desetak centimetara u minutu, a kada su gladne i brže. Ukoliko se "uvale" u kosu, praktično ih je nemoguće isterati bez odgovarajućeg tretmana. Baš zato i nisu bezazlene bubice. Žive vaške mogu da opstanu van kose i temena glave sa koga se hrane čak i do 72 sata, a neke studije kažu i duže, pa se zato lako prenose u kolektivima i igraonicama. Jedna ženka položi dnevno od 100 do čak 500 jaja – gnjida. One se lepe za dlaku, pa se veoma teško skidaju. Iz gnjide se za šest do osam dana izleže larva, koja za dve nedelje postane odrasla jedinka.

Foto: Unsplash.com

ZABLUDA: Vaške se retko prenose sa dece na roditelje.

Ni ovo nije tačno jer se vaške prenose kontaktom i one ne prave razliku između dečje i kose mama i tata. Vrtići, škole, igraonice, a ponekad i bolnice su mesta odakle najčešće stižu vaške. Kada dete donese vaške u porodicu, svi treba dobro da se pregledaju, a oni koji su u kontaktu sa detetom treba da operu kosu šamponom protiv vaški. Do istrebljenja ovih parazita  neophodno je da se svi ukućani kontrolišu jer se neretko dešava da i jedna zaostala gnjida celu porodicu ponovo uvuče u novu seriju neprijatnosti i svraba.

Bitna je preventiva

Ako znate da u vrtiću vašeg mališana haraju vaške, preventivno mu prskajte specijalne sprejeve pre svakog odlaska u kolektiv, a za devojčice postoje i gumice za kosu protiv vaški koje su se pokazale kao delotvorne. Ove gumice možete da kupite u apotekama i koštaju oko 500 dinara

ZABLUDA: Najbolji način da se vaške izleče je šišanje "na nulu".

Toje danas nepopularan i nepotreban vid "terapije". Savremena medicina mnogo je pomogla da dostupna sredstva za uklanjanje vaški nisu štetna za nežnu dečju kožu glave, da su prirodna i delotvorna. Obično se prvo koristi šampon, kojim se kosa deteta dobro opere prema uputstvu sa pakovanja. Ovi šamponi su veoma efikasni i ubijaju skoro 100 odsto žive vaške, a gnjide u 99 odsto slučajeva. Zbog toga što neka gnjida ipak može da ostane živa, neophodno  je da se uporno i sistematski uklone iz kose. Svaki dan pažljivo pregledajte kosu deteta, a gnjide uklonite ručno, po sistemu jednu po jednu, ili specijalnim gustim češljem. .

Autor: Pink.rs

#Preventiva

#Vaške

#deca

'