AKTUELNO

Roditelji nesvesno mogu da pogreše u vaspitanju svoje dece ukoliko je njihovo ponašanje problematično, upozoravaju stručnjaci.

Na osnovu studije iz Bostona, tim psihologa je napravio listu "toksičnih" obrazaca koji ugrožavaju izgradnju zdravih ličnosti.

* Roditeljima se najviše zamera psihološka/emocionalna ucena za kojom mnogi posežu. To se dešava kada zloupotrebljavaju autoritet, misleći da će tako biti dobro. Uslovljavaju ga da će mu nešto kupiti ili učiniti ukoliko uradi ili kaže to i to. U protivnom će ga kazniti ili mu uskratiti nešto što mu je važno.

* Kada mame i tate konstantno podsećaju dete šta su sve učinili za njega, prigovarajući mu da je uprkos tome nezahvalan, mališanu se u svest usađuje da je loš. Tog osećaja će se teško osloboditi tokom života, koliko god ispravan bio.

* Biti blag prema jednom, a drugo dete stalno grditi i omalovažavati, prebacujući mu da nikada neće biti kao brat ili sestra, stvara razdor u porodici. Tu niko ne može dobro da se oseća, a kod "lošeg" deteta frustracije rastu sa svakim novim poređenjem sa "dobrim".

* Roditeljska potreba da im naslednik bude u svemu najbolji je višestruko opasna. Samopouzdanje deteta je na udaru, a pritom se javlja i psihološki i fizički zamor u pokušaju da se ispune sva očekivanja tate i mame.

#Roditelji

#deca

'