AKTUELNO

Saznajamo zajedno kako ljubljenje, grljenje i maženje sa partnerom utiče na naš seksualni život.

Kažite nam iskreno, kada razmislite o svom poslednjem partnerskom seksualnom iskustvu, koliko ste se osećali ugodno? Da li ste bili seksualno uzbuđeni? Koliko ste bili seksualno zadovoljni? Da li biste to opisali kao emocionalno intimnu vezu?

Sada razmislite da li je vaš poslednji seksualni susret obuhvatio ljubljenje? Ili maženje? Možda suptilnu masažu?

Bez obzira da li ste to doživeli ili ne, ta neka delikatna ponašanja svakako utiču na naše seksualno zadovoljstvo, seksualno uzbuđenje ili emocionalnu intimnost.

Iako često čujemo konstatacije da su intimni odnosi praćeni romantičnim dodirima i poljupcima, nova istraživanja su ukazala u kojoj meri ljubljenje i maženje utiču na naše seksualno zadovoljstvo. 

Šta kažu istraživanja o ljubljenju za vreme seksa? 

U studiji (1) objavljenoj u časopisu "Journal of Sex & Marital Therapy", Dr. Debby Herbenick i kolege su ispitali učestalost poljubaca i maženja prilikom poslednjeg seksualnog susreta, u reprezentativnom uzorku od 1.493 osoba između 14 i 90 godina (prosečna starost je bila 44 godine).

Učesnici su upitani o nekoliko vrsta ponašanja koja se mogu ili ne moraju dogoditi tokom njihovog seksualnog iskustva. Učesnici su takođe odgovarali na pitanja da li vole ili ne vole svog partnera, koliko žele da se uključe u dato seksualno iskustvo, koliko su seksualno iskustvo doživeli emocionalno i intimno, i koliko su osetili seksualnog uzbuđenja i seksualnog zadovoljstva.

Autore studije je posebno interesovalo da li su ljubljenje, grljenje i masaža (tri glavne mere naklonosti koje se često koriste u literaturi za istraživanje seksa) povezani sa seksualnim zadovoljstvom, seksualnim uzbuđenjem i emocionalnom prisnošću.

Ko se ljubi, a ko ne?

Većina učesnika studije prijavila je da praktikuju ljubljenje i maženje tokom seksualnog odnosa. Naime, više od 90 % učesnika istraživanja se ljubilo, mazilo ili masiralo partnera prilikom njihovog poslednjeg seksualnog odnosa.

Od ovih ponašanja, ljubljenje je daleko najčešće prijavljeno ponašanje (86,7 %), a praćeno je grljenjem (69,5 %), dok je samo manji deo osoba prijavilo masiranje tokom njihovog poslednjeg seksualnog susreta (23,2 %). Otprilike petina uzorka (19,8%) izjavila je da je praktikovala sva tri ponašanja na svom poslednjem seksualnom susretu.

Foto: Unsplash.com

[1] Debby Herbenick, Tsung-Chieh (Jane) Fu, Christopher Owens, Elizabeth Bartelt, Brian Dodge, Michael Reece & J. Dennis Fortenberry (2019) Kissing, Cuddling, and,Massage at Most Recent Sexual Event: Findings From a U.S. Nationally,Representative Probability Sample, Journal of Sex & Marital Therapy, 45:2,,159-172, DOI: 10.1080/0092623X.2018.1494648

“Zašto se ne ljubiš”?

Kada su učesnici studije ukazali da se nisu ljubili prilikom svog poslednjeg seksualnog susreta, postavljeno im je dodatno pitanje sa različitim opcijama, koje su se bavile mogućim razlozima zašto do ljubljenja nije došlo. Ove opcije su uključivale: „Poljubili smo se, ali nije bilo previše strastveno, ljubljenje bi bilo isuviše intimno sa ovom osobom, ne volim da se ljubim, moj partner se nije želeo ljubiti, nije me interesovalo da poljubim ovog partnera, bila sam zabrinuta zbog svog daha / daha svog partnera, osoba me je poljubila, ali joj nisam uzvratila/o”. 

Najčešći razlog zbog kojeg se učesnici nisu ljubili je taj što nisu voleli ljubljenje. Učesnici studije koji su nagovestili da se ne ljube tokom svog poslednjeg seksualnog susreta su bili mlađi od 30 godina, a ovaj specifični podskup učesnika je najverovatnije ukazivao da se nisu ljubili tokom svog poslednjeg seksualnog susreta jer bi se osećali previše intimno, a nisu bili spremni za tu vrstu intimnosti sa datim partnerom.

Da li je seks bolji kada uključuje ljubljenje?

Učesnici studije koji su prijavili ljubljenje, grljenje i masiranje tokom svog poslednjeg seksualnog iskustva naveli su da su osetili veće seksualno uzbuđenje i emocionalnu bliskost od pojedinaca koji to nisu praktikovali. 

Kada su odvojeno posmatrali ova tri ponašanja, autori su primetili da su pojedinci koji su prijavili da se ljube, grle ili maze su takođe naveli da imaju veću emocionalnu bliskost, seksualno zadovoljstvo i seksualno uzbuđenje prilikom svog poslednjeg seksualnog susreta.

Kod pojedinaca koji su prijavili ljubljenje, grljenje i maženje prilikom poslednjeg seksualnog susreta više nego tri puta verovatnije da će prijaviti veću emocionalnu bliskost prilikom svog najnovijeg seksualnog događaja. 

Foto: Unsplash.com

Zaključak - treba se ljubiti!

Krajnji rezultati ove studije ne ukazuju na bilo kakvu negativnu stranu ljubljenja, maženja ili masiranja. Učesnici studije koji su praktikovali takvo ponašanje nisu imali manje seksualno zadovoljstvo, niti seksualno uzbuđenje, već daleko veće uživanje. Ljubljenje, grljenje i masiranje nude razne načine intimnog povezivanja izvan seksualne penetracije. Većina ljudi prijavljuje da uživaju u takvim postupcima, čak i ako ne utiču na seksualno zadovoljstvo u značajnoj meri. Dakle, svima nam je potrebna ta nežnost, poljupci i maženje. Stoga, prionite na uživanje!

A, ako vam bude trebao još neki savet oko ljubljenja ili seksa, samo pitajte Afričku šljivu, ona ionako sve zna. 

Više o ovoj i sličnim temama možete pročitati upravo OVDE.

Autor: Pink.rs

#Ljubav

#Seks

'