AKTUELNO

U ovom periodu varičele su čest „nezvani gost” dečjih kolektiva. Lako se šire među decom koja ih nisu preležala, a mi vam otkrivamo najveće zablude roditelja o ovoj bolesti.

Ovčije boginje ili varičele su zarazna bolest koju karakteriše osip po koži, svrab, visoka temperatura, zamor i gubitak apetita. Virus se prenosi kroz nos ili usta, a potom se širi po celom organizmu. Prvo se pojavljuju crvenkaste bubuljuce koje se za nekoliko sati pretvaraju u prozirne plikove, koji kasnije prerastaju u krastice.Dr Goran Vukomanović, pedijatar, otkriva da su ovčije boginje jedna od retkih bolesti o kojoj roditelji imaju brojne zablude, a ovo su najčešće.

Dete koje ima varičelu ne treba kupati dve nedelje

Nije tačno! Dete koje ima varičelu mora da se kupa. Razlog je lako razumljiv – boginje su pravi mali krateri u koži i predstavljaju dobru podlogu za razvoj bakterija. Ako se dete ne kupa, velika je verovatnoća da će u virusne kožne promene dospeti bakterija i onda će nepotrebno iskomplikovati varičele. Zato tuširajte decu svaki dan i potom ih osušite mekim peškirom, nežno, bez trljanja.

Zdravo dete treba da se druži sa detetom koje ima boginje

Ako dete nije preležalo varičele, treba ga odvesti kod bolesnog deteta da pregrmi ovu bolest što pre.Dr Vukomanović ističe da ovo i nije baš dobra ideja, zato što varičela nije obična virusna bolest. Iako su komplikacije relativno retke, one se ipak mogu desiti kada im se najmanje nadamo.

Dojenje sprečava da se beba zarazi virusom varičele

Nažalost, to nije tako. Ako je trudnica preležala varičelu, mamina antitela prelaze kroz posteljicu u krv bebe. Zato novorođena beba ima izvestan stepen zaštite, ali to nije ni sigurna, ni trajna zaštita.

Majčino mleko ne može da spreči oboljevanje ako je beba bila u kontaktu sa varičeloznim detetom. Naravno, dojenje treba nastaviti i ako dete oboli jer nema bolje hrane za bebu od majčinog mleka.

Već posle nekoliko dana dete nije opasno za drugu decu

Nije tačno. Dete je zarazno dva dana pre pojave kožnih promena i sve do tad dok se one ne osuše i pretvore u krastice. Zato kažemo da je dete opasno po drugu decu bar deset dana od početka bolesti.

Autor: Pink.rs

#Boginje

#Zablude