AKTUELNO

Iako tokom cele godine možemo da nađemo gotovo sve vrste svežeg povrća, neke bi trebalo izbegavati van sezone.

Ovo se posebno odnosi na spanać iz staklenika koji je nutritivno osiromašen, a sadrži povećanu količinu hemikalija neophodnih za uzgoj, opominju nutricionisti.

Zbog toga, u jesen i zimu, ne konzumirajte ga u velikoj meri, iako važi za "kralja povrća". U njegovo kraljevstvo bogato vitaminima A, B1, B2 i C, kao i mineralima (magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor, bakar, cink, jod, kobalt i mangan), treba ulaziti u proleće.

Foto: Pixabay.com

Spanać je niskokalorična namirnica koja može da se jede u neograničenim količinama. Jedino, zbog prisustva oksalne kiseline ne smeju da ga konzumiraju bubrežni bolesnici.

Najbolje je da ga spremite na mleku i kombinujete sa mlečnim proizvodima, a nikako sa jajima, jer spanać otežava resorpciju gvožđa iz jajeta.

#Hrana

#Spanać

'