AKTUELNO

Običaj potiče iz starih vremena kada se smatralao da su muške bebe superiornije od ženskih.

Kao zaštitna boja, koja će osigurati njihov nesmetani razvoj, tada je izabrana plava boja.  Bila je to nebeska boja koja je nudila zaštitu protiv sila zla.

U to vreme je bilo rašireno i verovanje u postojanje zlih duhova. Smatralo se da zlonamerne sile posebno privlače rođenja, svadbe i različiti uspesi, te je u tim trenucima trebalo preduzeti posebne mere da bi se njihovi napadi sprečili.

Mnoge stvari, koje radimo kako bi se zaštitili od uroka, imaju svoje tajno, zaboravljeno značenje. Tako je i u slučaju oblačenja muških beba u nebesko plavu boju, boju neba boravišta sila dobra.

Ukoliko se zli duhovi zlosutno okupljaju oko bebine sobe pokušavajući da prodru unutra i nanesu zlo odojčetu, u tome će da ih spreče i oteraju magične moći svete plave boje mališanove odeće i drugih ukrasa u sobi.

Foto: Pixabay.com

U nekim zemljama Srednjeg istoka ne štite se samo bebe nego i cela kuća tako što se ulazna brata boje u svetlo plavu boju.

Postavlja se pitanje zašto na isti način nisu zaštićena i ženska deca. Kako bi se stvorila vizuelna razlika između muške i ženske dece, izabrana je roze, jer je to boja kože. Kao zemljana i biološka prikladna je za žensko telo.

Psihološki gledano roze asocira na zdravlje i čistotu. Ova boja nema zaštitničke moći plave boje, ali ukoliko se ženske bebe smatraju inferiornim u odnosu na muške, što bi se zli duhovi uopšte zanimali za njih?

Ovi razlozi za izbor boje garderobe su vremenom utonuli u zaborav, pa je trebalo izmisliti nova objašnjenja. Tvrdilo se da muškarci nose plavo jer se rađaju u aleji s plavim kupusom dok se devojčice rađaju u roze ružičnjaku.

I ta objašnjenja su brzo zaboravljena, te danas samo mali broj ljudi ima neku predstavu o simbolizmu plave i roze boje. To ipak ne utiče na prenosešenje ovog običaja sa generacije na generaciju.

Plava za dečake, roza za devojčice - postao je ustaljen običaj koji se poštuje bez postavljanja pitanja.

S. M.

#Beba

#Garderoba

#boja

'