AKTUELNO

Kombinacija sirćeta i vode može da ošteti ove delove površina i tako vam doense više štete nego koristi

U čišćenju većine stvari u domu sirće razblaženo u vodi je odlično rešenje. Obično se pravi mešavina u razmeri pola-pola. Ali, postoje neke stvari koje nikako ne bismo smeli da čistimo tom mešavinom jer će nagristi zaštitu.

Granitne i mramorne ploče

Baš kao i na kamenim podnim pločicama, sirće može da uništi sjajnu i glatku površinu granitnih ili mramornih ploča. Sva kisela sredstva mogu da nagrizu površinu granita i ostave mrlju, kaže Lili Kameron, stručnjak za čišćenje i dodaje: "Umesto sirćeta je sigurnije korišćenje mešavine koja se sastoji od 5 kapi deterdženta za posuđe, 7-10 kapi alkohola i šolje vode".

Nameštaj s voštanom zaštitom

"Korišćenje sirćeta za čišćenje nameštaja s voštanom zaštitom može da rastopi' taj zaštitni premaz i ostavi površinu bez zaštite", upozorava Kameron. Za održavanje površine takvog nameštaja, koristite tečnost za čišćenje koja sadrži vosak.

Kamene podne pločice

Ako imate pločice od prirodnog kamena, izbegavajte da ih čistite sirćetom, limunom ili amonijakom. Kiselina u tim proizvodima potamniće kamen, kaže Elena Ledouks i dodaje da biste to ispravili, treba da vam skupi postupak ponovnog poliranja.

Razbijeno jaje

Čišćenje jaja s poda sirćetom dovešće do zgrušavanja proteinskih enzima u jajetu i stvaranja mrlja koje je nemoguće očistiti, kaže Kameron koja savetuje da umesto toga upotrebite malo sapuna za ruke otopljenog u vodi.

Nemojte mešati izbeljivač u mašini sa sirćetom

Sirće je dobro dodati u mašinu za veš jer će izvući miris plesni iz vaše odeće i pridoneti tome da bude čišća. Ali, nikako nemojte da ga mešate s praškom koji sadrži izbeljivač, ili izbeljivačem. Ta kombinacija stvara otrovni plin koji je izuzetno loš i za vas i za vašu odjeću. Općenito, sredstva za čišćenje ne bismo smjeli miješati.

#Dom

'