AKTUELNO

Kada je planinarenje u pitanju važno je da budete u udobnoj odeći i obući. Međutim, to nije dovoljno. Osim o udobnosti, treba da vodite računa o još nekim stvarima.

Helanke su rastegljive i udobne, a možete da izgledate i veoma privlačno u njima i nije ni čudo što su izbor mnogih devojaka i momaka kada krenu na planinarenje. Ipak, ukoliko neko zaista želi da planinari, makar i neke kraće relacije, tanke helanke ne bi smele da budu izbor garderobe. Makar i u šetnji brzim hodom, počećete da se znojite posle nekog vremena. A helanke su uske kod osetljivih delova tela gde niko ne želi infekcije. Pored toga, helanke nisu napravljene za treniranje u prirodi, niti su od materijala koji može da podnese višesatni trening. Ubrzo bi počele veoma neprijatno mirišu.

Helanke često nisu odgovarajuće dužine za planinarenje. Mogu da budu pliće nego što odgovara, a neretko nisu dužine do članaka, pa to može da znači veliki broj ogrebotina, uboda, možda i otrovnih insekata, ali i prljavštine na koži.

Sve to zavisi od predela u kojem se krećete, ali ukoliko niste upoznati sa svim biljkama i životinjama i njihovim karakteristikama tamo gde ste naumili da nosite tanke helanke, potrebno je da se bolje zaštitite.

Helanke nisu predviđene za hladno vreme. A posebno ih ne želite na sebi ako ste pre toga zakačili za kamen i pocepali ih. Uz odgovarujuću opremu, pantalone za planinarenje, ne morate da brinete o ovakvim stvarima. Kvalitetna oprema može da traje decenijama, a napravljena je da može da se nosi i po hladnom i po toplom vremenu. Planinarenje je teško, a posebno ako morate da ponesete ranac, torbu i ko zna koliko još pomagala. Uvek je lakše kada telefon možete samo da izvučete iz džepa, a ne da stajete da biste dohvatili ranac, a u helankama nemate taj luksuz jer helanke nemaju džepove, savetuje “Matador network“.

#Putovanja

'