AKTUELNO

Najčešće se dešava da bude ili nedovoljno skuvan ili prekuvan.

Skuvati pirinač tako da svako zrno bude kompaktno ali mekano, daleko je teži posao nego što se isprva čini. Najčešće se dešava da ga prekuvamo, pa dobijemo bezukusnu kašu, ili ga pak nedovoljno kuvamo, pa rizikujemo da tvrdim zrncima polomimo zube.

Kako skuvati savršen pirinač čija se zrnca neće lepiti, niti će biti tvrda?

Postoji jedan vrlo jednostavan trik koji znaju iskusne domaćice. Ako mislite da je tajna u dolivanju ulja u vodu u kojoj ga kuvate, prevarili ste se. Iako nije naodmet da sipate ulje u šerpu, "fora" je zapravo u količini vode.

Većina veruje da je optimalna srazmera vode i pirinča 2:1 (kako i obično piše na pakovanju), ali zapravo ova informacija je pogrešna. To je razlog zašto mnogim domaćicama pirinač bude prekuvan.

Zapravo, prava srazmera pirinča i vode iznosi 1:1, ali uz mali dodatak. Treba uračunati i da će voda ispariti tokom kuvanja, pa je tako povremeno treba dolivati.

I tu postoje neka pravila. Beli pirinač se kuva brže pa je dovoljno dodati 3/4 šoljice vode na srazmeru 1:1. Na primer, na 1 šoljicu pirinča idu 1 i 3/4 šoljice vode.

U odnosu na beli, integralnom pirinču je potrebno otpilike duplo više vremena da se skuva, što znači da će više vode ispariti. Tako na sreazmeru 1:1 doliva se još 1 ili 1 i 1/4 šoljica vode.

#kuvar

'