AKTUELNO

Saznajte koje namirnice bi trebalo da izbegavate u širokom luku ako želite da smršate!

Kada se već dotičemo teme ishrane da vas pitamo – imate li i vi spisak hrane koju izbegavate kako biste održali balans? Ako je odgovor DA, odmah na početku vas pozivamo da dobro pročitate naš spisak i možda sa svog dodate ono što smo mi propustili.

Naravno, ne morate da poštujete sve, ali radi održavanja balansa i radi zdrave ishrane, dobro bi bilo da se što više ovih stavki nađe i na vašem spisku „zabranjene“ hrane. Nastavljamo…

HLEB I VARIJACIJE NA TEMU ZDRAVIH HLEBOVA

Izrazi kao što su, integralni, crni ili hleb od 8 vrsta zrna, možda zvuče zdravo, ali to je to, samo zvuče, u 90% slučajeva nisu zdravi.Naravno, već znate i već toliko puta ispričana priča, hleb kao i bilo kakva vrsta testa se ne preporučuju ukoliko želite da se rešite viška kilograma.Zato, ako ste od onih „ne mogu da živim bez hleba“ pažljivo čitajte etikete na hlebu i uverite se da su sastojci zaista zdravi i da neće škoditi željenom broju na vagi i obimu na metru.Pored toga, uvek možete da umesite svoj hleb, naravno, opet uz oprez prilikom izbora sastojaka, a pre svega brašna.

ZDRAVE ENERGETSKE PLOČICEJoš jedna stavka slična onoj kao što je granola. Ako pakovanje i reklama kažu zdravo, ne mora nužno da znači da je tako! Sve će vam opet otkriti ona poleđina i tablica na njoj. Okrećete svoju omiljenu energetsku pločicu od ovsenih pahuljica, meda i sušenog voća, kad ono - ĆAO ŠEĆERI!Iako ih mnogi uzimaju kao obrok i energiju pre treninga, savet je da onda ipak ovu naviku zamenite svežim voćem.

MMMMMMMASNO I PRŽENOZvuk cvrčanja ulja iz tiganja, fino pohovano meso uz porciju još masnijeg pomfrita. Uopšte ne moramo dodatno da objašnjavamo zbog čega ova hrana nije zdrava.Hrana koja se ne kuva i ne sprema na pravi način gubi svoje hranljive vrednosti, a pored toga ne samo da gubi hranljive vrednosti već samim načinom spremanja možete odrediti da li će ta namirnica biti zdrava ili ne.Uzmimo samo za primer piletinu. Pohovana u ulju ili ona kuvana ili grilovana. Zna se odgovor. Naravno, ne treba izbaciti sve masti iz ishrane, samo one loše kao što su na primer trans masti i rafinisano ulje.

ZDRAV PLAN ISHRANENaravno, ovom spisku se uvek nešto može dodati i nešto oduzeti, neko bi dodao mlečne proizvode, dok neko ne može dan svoj bez njih da zamisli i to je sasvim u redu, ne odgovara svima sve i ne donose iste stvari svima rezultate. Ali ćemo se složiti da bi neke od ovih stvari sa spiska gore zaista zauvek trebalo izbegavati!Ono što vam može pomoći na putu ka rezultatu i u pravljenju jasnog plana jeste zdrav plan ishrane. Unapred ćete po danima znati kad šta treba da spremite, a i odlazak u nabavku će biti lakši jer ćete imati jasan plan obroka i spisak potrebnih namirnica, te će samim tim i verovatnoća da nešto nezdravo zaluta u vašu korpu, biti manja.Svoj besplatan mesečni online primerak plana ishrane možete dobiti uz bilo koji Herbafast.

Foto: Promo/Abela Pharm

Autor: Pink.rs

#Dijeta

'