AKTUELNO

Grci podjednako vole punjene paprike kao i mi.

Punjene paprike smatraju se jednim od omiljenih tradicionalnih srpskih jela.

Svi sastojci koji čine ovo magično jelo, više su nego korisni za naše zdravlje, a zamenom belog pirinča braon pirinčem dobijamo više biljnih vlakana, antioksidanata i vitamina B, ali i selena koji je glavno oružje u borbi protiv virusa.

Međutim, ono što je zanimljivo jeste da koliko je punjena paprika naše jelo, toliko je i grčko, ali je tamo prave na malo drugačiji način.

Recept za grčku punjenu papriku možete videti u nastavku.

Sastojci:

5 srednjih paradajza,  5 većih paprika (u više boja),  3/4 džezve braon pirinča,  1 srednja tikvica,  1 manji patlidžan,  1/2 džezve peršuna i mente, 1-2 srednji crni luk,  2 kašike pelata,  5 kašika maslinovog ulja, so i biber

Priprema:

Dobro operite paradajz i paprike. Isecite vrh svake paprike (bliže petiljci) i sačuvajte taj komad koji će kasnije služiti kao poklopac. Očistite paprike od semenki i posolite ih iznutra.

Isto uradite i sa paradajzom (isecite samo vrh), ali ne tamo gde je petiljka bila već s druge strane. Kašikom polako ispraznite unutrašnjost paradajza, ali tako da kora i dalje ostane čvrsta i da je ne probušite. Posolite unutrašnjost. Unutrašnjost paradajza koju ste ispraznili ostavite sa strane.

U jednu činiju iseckajte tikvicu, patlidžan (bez kore), ubacite peršun, mentu, jedan krompir, biber i luk. Dodajte unutrašnjost paradajza (iseckano), pelat, maslinovo ulje, biber i so. Na kraju ubacite i kuvanu braon rižu i umešajte sve sastojke zajedno.

Svaku papriku i paradajz punite jednom supenom kašikom smese koju ste pripremili. To znači da će vam trebati 10 kašika braon pirinča za pripremu. Kada ih napunite, stavite "poklopac" i postavite ih u jedan pleh.

Iseckajte dva krompira i popunite rupe između paprika i paradajza. Dodajte pola čaše vode u pleh i pecite na 200 stepeni sat vremena.

#paprika

'