AKTUELNO

Stručnjaci savetuju povremenu kratku dijetu crnim grožđem u trajanju od jednof do tri dana kako bi se telo očistilo i regenerirsalo.

Crno grožđe ima antioksidativno, protivupalno i antialergijsko delovanje zahvaljujući flavonoidima čija koncentracija je najveća u opni bobice i u košticama.

Inače, flavonoidi su polifenoli veoma zastupljeni u plodovima biljaka, bogati su antioksidansima i veoma zdravi za ljudski organizam. Odlično deluju na zdravlje kardiovaskularnog i živčanog sistema.

Zbog svog sastava crno grožđe nazivamo još prirodnim tonikom koji je pravi detoks za ljudski organizam.

Nutricionistkinja Olja Martinić preporučuje detoks dijetu za čišćenje organizma od toksina nakon leta, koja će vas savršeno pripremiti za hladne dane.

- Kao i većina voća dobar je izvor vode, minerala i vitamina. U 100 grama grožđa imamo oko 120 kcal što znači da jedan kilogram slasnih bobica daje čak 1200 kcal - objasnila je Olja Martinić i naglasila da se povremena dijeta crnim grožđem preporučuje isključivo zdravim ljudima.

Ova dijeta smiruje telo i vraća energiju, podmlađuje organizam, prolepšava kožu i kosu, reguliše probavu i štiti od bolesti.

- Za zdrave osobe, koje nemaju ograničenja u ishrani po drugoj osnovi, par dana selektivne dijete sa crnim grožđem može biti blagotvorno. Grožđe podstiče normalnu probavu i deluje diuretski. Grožđe detoks jednodnevni ili dvodnevni je u praksi najčešće primenjivani voćni 'post kako zbog visoke vrednosti ove namirnice, tako i zbog toga što daje osećaj sitosti - kaže ona.

Ukoliko niste sigurni da li zbog zdravlja smete da primenite ovu detoks dijetu organizma, posavetujte se sa svojim lekarom.

Koliko treba pojesti?

1,5 kg grožđa u 4-6 obroka

voda - nekoliko čaša dnevno

trajanje - 1-3 dana najviše

#Lepota

'