AKTUELNO

Ako je tako, odmah kod ginekologa.

Ako u intimnim delovima osećate svrab i neprijatan miris, najverovatnije vas muči bakterijska vaginoza, čest problem žena koji se često meša sa gljivičnom infekcijom. Zato, kada sledeći put osetite da vam vagina neprijatno miriše, setite se ovih stvari.

Miris podseća na miris ribe?

- Ključni simptom bakterijske vaginoze i iritacije je sivkasti iscedak sa vrlo neprijatnim mirisom, nalik ribi - objašnjava Fahime Sazan, ginekološkinja iz Njujorka. Većina žena tada zaključi da se radi o gljivičnoj infekciji i odlazi u apoteku. Međutim, simptomi nikako da odu i nastaje frustracija, i to sve zato što lečite problem koji nemate.

Foto: Pixabay.com

Nažalost, većina žena svaki svrab vagine pripisuje gljivičnoj infekciji. Međutim, jedina sličnost između vaginoze i gljivica je svrab. Kada imate gljivičnu infekciju, nema mirisa dok se kod vaginoze javlja neprijatan miris. Uz to, kada imate gljivičnu infekciju, iscedak je sirast i bele boje, dok je kod vaginoze sive boje - zaključuje ova lekarka.

Nije polno prenosivo oboljenje

Vaginoza je zapravo neumereno razmnožavanje bakterija koje i inače žive u vagini i ne prenosi se seksualnim putem. To je isključivo ženska bolest i muškarci nemaju nikakve veze sa njom, niti su od nje ugroženi. Međutim, uprkos tome, seks i dalje nosi rizik od ove bolesti.

- Semena tečnost ili čak i samo lubrikant kojim je namazan kondom može da poremeti pH vrednost vagine. Dakle, nije partner kriv već seks. Tu su i drugi faktori rizika poput stresa, bolesti ili antibiotika - objašnjava Fahime.

Trebaju vam antibiotici

Postoje dva načina za lečenje vaginoze. Prva je oralni antibiotik, drugi je vaginaleta. Većina žena se odlučuje za antibiotike, ali ako imate osetljivu crevnu floru, bolje se prebacite na vaginalete.

I. P.

#Doktor

#Lekar

#Miris

#Vagina

'