AKTUELNO

Često zaboravljamo na važne stvari pre odlaska na odmor, a to može pokvariti putovanje i doneti nam dozu stresa.

Šta je vredno zapamtiti i šta učiniti pre putovanja? Šta poneti na odmor?

Nekoliko dana pre odlaska na odmor počinjemo da osećamo uzbuđenje, ali i nervozu. Mi se fokusiramo na pakovanje neophodnih stvari, kupovine, planiranje putovanja. Međutim, ako ćete ostati duže, posebno u inostranstvu, treba da razmislite o dodatnim aktivnostima koje će vam omogućiti da brzo reagujete i izbegnete dodatne probleme u neočekivanim slučajnim situacijama.

Dokumenta za automobil i mape - Kada odlazite automobilom, proverite da li je u potpunosti ispravan i da li imamo neophodno osiguranje. Većina ima GPS koji nas vodi na putu, ali ne boli imati mapu puta sa nama. Proverite kakvi su saobraćajni propisi u zemlji gde ćete boraviti, kao i u zemlje kroz koje ćete proći. Štaviše, saznajte koja oprema je potrebna u datoj zemlji (reflektujući prsluci, aparati za gašenje požara, komplet prve pomoći itd.)

Kopije dokumenata - Zaštitite se u slučaju gubitka dokumenata - nikada ne čuvajte sva dokumenta, novac, karte i platne kartice na jednom mestu. Gubitak pristupa novcu i dokumenata koji vam omogućuju da se vratite, u najgorem slučaju, može čak značiti i noć pod nebom! Vredno je proveriti kontakt podatke konzulata unapred i kako doći do njega ako je potrebno. Potrebno je da imate skenirane dokumente. Držite kopije dokumenata blizu vas i sakrijte originale. Pored toga, korisno je imati brojeve dokumenata, na primer u telefonu ili negde drugde, jer u slučaju krađe, ako su i platne kartice izgubljene, njihova rezervacija često zahteva identifikacijski broj.

Dodatno osiguranje - Osiguranje izaberite zavisno od vrste putovanja i od toga da li ćete se aktivno baviti sportom (npr. planinarenje, ronjenje) Prilikom odlaska na odmor osiguranje je često uključeno u paket. Proverite, međutim opsega zaštite. Često ne pokrivaju troškove moguće hospitalizacije. Ako putujete po zemljama EU, vredi napraviti EHIC (European Social Securiti Card). Kada putujete automobilom u zemljama koje nisu članice EU, setite se Zelene karte.

Pristup novcu - Nošenje mnogo gotovine sa vama nije sigurno. S jedne strane, držimo ga na nekoliko mesta, a s druge - hajde da imamo pristup preko platnih kartica. Proverimo, međutim, kakve su provizije za bezgotovinska plaćanja i povlačenja iz stranih bankomata. Sve više banaka nudi kartice sa malim fiksnim naknadama za ove aktivnosti ili čak odustaju od provizije.

Punjač za telefon - Nikada ne zaboravite ni na telefon, ni na punjač. Takođe je vredno razmisliti o solarnom punjaču, koji će u odsustvu pristupa električnoj energiji, biti dodatni izvor energije za telefon. Telefoniranje je ključno u situaciji gubitka dokumenata, problema na putu. Takođe imate pristup internetu.

Lekovi - Ako trajno uzimamo lekove važne za naš život i zdravlje, nosimo dupla pakovanja sa saobom. U slučaju neočekivanog produženja boravka (gubitak dokumenata, kvar na vozilu, kašnjenje leta, itd.), Ovaj višak će biti veoma važan.

#Putovanja

'