AKTUELNO

Gasovi su kombinacija dveju stvari: vazduha koji gutamo dok brzo jedemo i hrane koju jedemo.

Ispuštanje gasova je potpuno prirodno, normalno i zdravo. U isto vreme, zna da bude i neprimereno, a neka hrana izaziva pojavu gasova više od druge. To je zbog toga što je kod svakoga od nas drugačiji sastav bakterija u crevima pa je nadimanje prirodna pojava kada nam creva ispunjavaju gasovi.

Kako biste izbegli ovu neprijatnu pojavu, držite se podalje od sledećih namirnica.

Povrće u obliku cvetova

Brokoli, karfiol i kupus su bogati vlaknima koje naše telo ne može da svari. Vlakna dospevaju do najudaljenijih delova naših creva gde ih bakterije koriste za stvaranje energije, ali se kao nusproizvod stvaraju gasovi.

Ovas i cela zrna žitarica

Isti je slučaj kao i sa prethodno pomenutim povrćem – bogati su vlaknima. Ne želite da izbegavate vlakna jer su odlična za vaše srce, varenje i težinu. Umesto da je izbegavate, ubacite obroke bogate vlaknima, jedite polako i dozvolite vašem stomaku da se navikne na ove vrste namirnica. Uzimajte dosta vode dok jedete ove namirnice jer će vam to pomoći.

Mleko, sir i jogurt

Mleko sadrži šećer koji se naziva laktoza koji mnogi ljudi imaju problem da svare jer imaju manjak enzima koji se nazivaju laktazi pa dolazi do stvaranja gasova i nadimanja. Čak 65 odsto populacije ima ovaj problem koji se pogoršava s godinama.

Jabuke, banane i breskve

Voće je odlično za vaše telo, ali ukoliko se osećate malo naduto posle jedne jabuke znajte da je to sve zbog vlakana. Voće je bogato fruktozom koja smeta mnogim ljudima, ali manje nego laktoza. Najveći izvor gasova su jabuke, breskve, suvo grožđe, banane, kajsije i kruške.

Pasulj

Pasulj prati loša reputavija i to sa odličnim razlogom. Bogat je vlaknima, kao i šećerom koje telo mora da svari, a bakterije koje razlažu ove šećere stvaraju i gasove koji se manifestuju nadimanjem.

Kisela voda i gazirana pića

Pića bogata ugljen dioksidom čine da budemo naduti jer nas pune dodatnim gasovima kada pijemo tečnost. Taj vazduh mora da se otpusti, a to je jedino moguće ispuštanjem gasova.

Proteini

Veoma su važni za pravilno funkcionisanje organizma i izgradnju mišića, ali previše proteina dovodi do pojave gasova. Proteini se razbijaju na amino kiseline i absorbuju se u krvotok kada jedete normalne količine (oko 1 gram na kilogram težine).

Veštački zaslađivači

Proizvodi bez šećera imaju možda manje kalorija, ali izazivaju gasove, piše Womanshealthmag. Veštački zaslađivači su prisutni u mnogim proizvodima sa malo šećera ili nimalo šećera kao što su žvakaće gume, dijetalna pića i proteinske štanglice.

#Hrana

#Stomak

'