AKTUELNO

Ako vam samo dve banane dnevno postanu rutina u periodu od mesec dana, vaše telo će vam biti zahvalno zauvek

Bolje raspoloženje

Ovo žuto voće sadrži sastojak triptofan, vrstu belančevine koju telo pretvara u serotonin, poznat kao hormon sreće. Zahvaljući njemu koji brže prodire u mozak, naše raspoloženje je na vrhuncu, te smo srećniji. U bananama ga ima dosta triptofana, pa zato kada se osetite loše ili vam se čini da je na pomolu depresija, navalite na ovo voće. Pored toga, serotonin deluje smirujuće, te poboljšava san.

Ubrzana probava

Ovo voće je odličan izvor vlakana, zbog čega regulišu sve crevne probleme. Ukoliko pojedete jednu bananu pre obroka, nećete imati problema sa nadutosti. To je zato što Iako mnogi misle drugačije, banane nisu krivci za zatvor. Naprotiv, regulišu i ubrzavaju probavni sistem.

Regulisan pritisak i zdravo srce

Sadrže vrlo malo natrijuma, ali su pune kalijuma, što je odlično za regulisanje krvnog pritiska i zdravlje srca. Naučnici tvrde da svakodnevno konzumiranje banana može da smanji rizik od nastanka srčanog udara za čak 40 odsto.

Puni energije

Kada se osećate malaksalo i iscrpljeno, slobodno navalite na banane. Zbog vlakana koje sadrže pružiće vam preko potrebnu energiju. O tome dovoljno govori činjenica da je sportisti redovno konzumiraju za ostvarivanje boljih rezultata. Naime, magnezijum koji se nalazi u ovom voću je odličan za rast mišića.

#Zdravlje

'