AKTUELNO

Odličan savet.

Slažemo se da je malo toga lepše od bronzanog tena leti, koji uvek deluje vrlo privlačno i većina garderobe nam lepše pristaje kad smo preplanuli, no imajte na umu da je daleko važnije imati negovanu, zdravu kožu.

Zato, iako znamo da ovakvi saveti mogu da budu dosadni, nikada ne treba zaboraviti koliko je bitno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom prilikom svakog izlaganja suncu. No, ako ipak niste poslušali ovu preporuku i zavšili sa blagim opekotinama i crvenilom na koži, a nutricionista je otkrio postoje li namirnice koje mogu da umire i ublaže ovakvo stanje.

Jogurt protiv opekotina

- Protiv opekotina nema bolje pomoći od prevencije. SPF je danas obavezan uz još važniju napomenu da se ne izlažemo suncu u najtoplijem delu dana. Ako do opekotina dođe, jogurt može lepo rashladiti i umiriti kožu, ali pomoć farmaceutskih proizvoda je ipak neprocenjiva - običan pantenol gel/krema/mast pomoći će bržu regeneraciju oštećene kože. Dakle, opekotine saniramo kremama, ali ako je do njih došlo veoma je verovatno da smo i dehidrirali te je važno u tom periodu uneti što više vode, svežeg povrća, voća i čorbi, čak i supe zbog nadoknade elektrolita - objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Dakle, za prvu pomoć trk po jogurt i pantenol, a određene namirnice imaju tu moć i da pripreme našu kožu za sunce i učine da malo brže i ravnomernije pocrnimo.

- Za dobar ten, opet govorimo o ishrani, treba jesti voće i povrće bogato beta karotenom - a to je svo narandžasto voće i povrće, poput šargarepe, batata, bundeve, dinje, kajsija, nektarina, ali sadrže ga i spanać, brokoli, grašak... Dobro je unositi ove namirnice bar nedelju dana pre izlaganja suncu, te nastaviti sa konzumacijom i u kasnijim danima - ističe sagovornica.

Dakle, bacite se na kajsije i šaragrepu, ali ne zaboravite ni šešir, naočare za sunce i visok faktor zaštite!

#Sunce

'