AKTUELNO

Brijanje nogu je leti neizostavna radnja najvećeg broja žena jer glatke noge u kratkim suknjama su "must have" (što bi rekle blogerke). Međutim, šta uraditi kad svuda po potkolenici ugledamo tamne tačkice, iliti zaradimo "jagodaste noge"?

U Americi postoji veoma prikladan pojam za noge "posute" crnim tačkicama: Strawberry Legs – u slobodnom prevodu: "jagodaste noge". I većina nas ih, nažalost, ima.

Naime, brojne crne tačkice podsećaju na malene semenke koje se nalaze na tom slatkom voću. Kod jagoda nam to uopšte ne smeta, ali s nogama je situacija znatno drugačija – i nimalo lepa! Zašto nastaju te tačkice i kako ih se rešiti?

Razlog za "jagodaste noge"

Često se može pročitati da su crne tačkice zapravo zapušene pore, odnosno mali miteseri – ali to nije tačno. Crne tačkice naročito su vidljive nakon brijanja – prvenstveno kod žena koje imaju jako tamne i debele dlake na nogama. Tamne tačkice su deo korena dlake koji se nalazi na površinskom sloju kože, pa brijač ili krema ne mogu to da odstrane.

Najbolji način da izbegnete "jagodaste noge" jeste uklanjanje dlaka tako da se dlačice uklone zajedno s korenom. Dakle, epilacija, depilacija voskom ili šećernom pastom. I laser je dobra, ali prilično skupa metoda. Međutim, kod žena s jako osetljivom kožom ne preostaje ništa drugo nego uzeti brijač u ruke.

Fenomen "jagodastih nogu" – šta još može da pomogne

Ako spadate u grupu žena za koje jedino brijač dolazi u obzir, onda odradite to "pravilno".

- Investirajte u dobar brijač. Što više nožića, to bolje!

- Uvek pazite da je brijač čist i da nije tup

- "Omekšajte" noge pre brijanja u vodi – omekšaće i koža i dlačice - Koristite gel za brijanje za osetljivu kožu

- Dlačice skidajte suprotno smeru rasta

- Na osetljivim mestima brijte u smeru rasta dlačica

- Nemoj prelaziti više puta po istom mestu

- Nakon brijanja "smirite" kožu odgovarajućim losionom

Najveća pomoć kod brijanja i "čišćenja" nogu je piling. Uvek uradite piling pre svakog brijanja, a idealno bi bilo svakodnevno. Dobre su i lufe ili rukavice za piling, ali preporučuje se i piling koji lako same možete napraviti – potrebna su vam samo tri sastojka. Najvažniji sastojak je limun. Njegov sok sadrži voćne kiseline koje čiste kožu i uklanjaju mrtve ćelije kože. Tako će brijanje biti još temeljnije.

Domaći piling:

- 3 kašike smeđeg šećera ili taloga crne kafe

- 3 kašike ulja (kokosovog ili maslinovog)

- sok od ½ limuna

Pomešajte sve sastojke u pastu i masirajte time noge kružnim pokretima.

#trik

'