AKTUELNO

Dok spavate, mozak se odmara i potreban mu je kvalitetan vazduh, što će uticati i na vaše zdravlje.

Ljudi vole biljke jer su dekorativne, lepo mirišu, a neke su i jestive i lekovite. Ali, biljke isto kao i drveće važe za "pluća" naše zemlje, jer imaju moć da proizvode kiseonik u procesu fotosinteze. Ne samo da su dobre za popravljanje kvaliteta vazduha, već i eliminišu toksine, hemijska isparenja, mikrobe iz vazduha, spore buđi, a uz to i dovode vlažnost vazduha na odgovarajući nivo.

Biljke se obično drže u dnevnoj sobi i hodniku, ali sve gore navedeno je razlog da neku unesete i u svoju spavaću sobu! Dok spavate, mozak se odmara i potreban mu je kvalitetan vazduh, a sljedeće tri biljke su najbolje kada je reč o cveću za ovu prostoriju:

1. Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Ako je verovati istraživanjima koja je sprovela NASA, zeleni ljiljan može da očisti vazduh od formaldehida, opasnog hemijskog jedinjenja koje može da izazove rak, i to za čak 90 odsto! Ovaj lepi cvet takođe upija i mirise i isparenja, ali i poboljšava kvalitet sna, budući da reguliše nivo kiseonika u prostoriji.

2. Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Ova biljka ima neverovatnu moć da pretvori ugljen dioksid u kiseonik tokom noći! Kao i zeleni ljiljan, svekrvin jezik takođe upija štetni formaldehid, koji se nalazi u bojama za zidove, sredstvima za održavanje nameštaja, raznim filterima od uređaja...

3. Sveta smokva (Ficus religiosa)

Još se naziva i Bo-drvo, a u stanju je da apsorbuje sav ugljen dioksid iz doma tokom noći, i učestvuje u fotosintezi.

#Cveće

#Dom

'